TURISTI HRLE U RODNO MESTO OCA NAŠE PISMENOSTI:Vukov Tršić kao pre

Vladimir Mitrić

24. 03. 2019. u 08:20

Rodno selo oca naše pismenosti opet privlačno za brojne turiste. Obogaćeni sadržaji doprineli poseti oko 120.000 ljudi

ТУРИСТИ ХРЛЕ У РОДНО МЕСТО ОЦА НАШЕ ПИСМЕНОСТИ:Вуков Тршић као пре

Muzej jezika i pisma u Tršiću

TRŠIĆ, rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, u čijem središtu su, pored ostalog, nov i savremen Obrazovni centar "Vuk Karadžić", Vukova spomen-kuća, Muzej jezika i pisma, Dositejev muzej, Muzej Vukovih sabora, letnja pozornica, crkva brvnara, Muzej domaće radinosti, sve više privlači goste iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske, ali i iz inostranstva.

Osim što dolaze na izvorište srpske pismenosti i kulture, mnogi turisti dolaze zbog lepota Tršića, kroz koji protiče rečica Žeravija na čijem je pesku slavni Tršićanin i jedan od najčuvenijih Srba ispisao prva slova naše azbuke.

- RADUJE nas što je u Tršiću življe nego ikad i taj trend će sigurno biti nastavljen, jer nam je država mnogo pomogla, uz naše višegodišnje zalaganje, da dobijemo obrazovni centar, koji će za humanističke nauke biti isto što i Petnica, kod Valjeva, za društvene nauke - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. - Ovde se održavaju mnoga predavanja, seminari, radionice, izložbe, kongresi i drugi sadržaji koji doprinose negovanju naše sveobuhvatne baštine. Dolaze nam istaknuti gosti, od akademika, univerzitetskih profesora, do najpoznatijih umetnika, predstavnika države, diplomata, uz, naravno, kontinuirani boravak i rad učenika i studenata iz svih krajeva zemlje i inostranstva, posebno onih koji drže do naše pismenosti, kulture, jezika.

OBOGAĆENI sadržaji uticali su i na dobru turističku posetu, pa Vukovo selo godišnje poseti više od 120.000 ljudi. Inače, do Tršića se od Loznice ili iz pravca Valjeva stiže lako, savremenim drumom. Takođe, svi sadržaji su prilagođeni gostima koji stižu i za vikend, kada je poseta najveća.

Mnogi turisti dolaze i zbog lepota Tršića kroz koji protiče rečica Žeravija - Foto V. Mitrić


Od kada je pre desetak godina sve sređeno "pod konac", uključujući i kompletno uređenje Vukove spomen-kuće i restauraciju svakog predmeta u njoj i oko nje, Vukov sabor, naša najveća i najstarija kulturna manifestacija, doživeo je svojevrsnu renesansu, a samo koju godinu ranije, početkom ovog veka, voljom nekadašnjih vlasti u Beogradu bio je sveden na lokalni nivo.

STARANJE

O TRŠIĆU se, uz grad Loznicu, stara Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, a o Obrazovnom centru "Vuk Karadžić" brine se država, uz pomoć i podršku grada, koja je svakodnevna i dragocena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

25.03.2019. 14:27

@тлн - Ako neko hoce d auspe u Srbij inajsigurniji nacin mu je da razmislja potpuno nelogicno. Recimo zasto odjednom navalili u Trsic, niko ne moze d aobjasni.