Sremska Mitrovica: Pozorište na pijaci

S. Kostić

27. 02. 2018. u 06:45

Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici vraćaju sjaj iz vremena rimskog Sirmijuma. U trgovačkom delu grada od leta scena na otvorenom

Сремска Митровица: Позориште на пијаци

Žitni trg pre dolaska arheologa

ARHEOLOŠKI lokalitet Žitni trg u Sremskoj Mitrovici, jedan od najstarijih delova grada, dobiće novi izgled posle završetka radova vrednih 32,5 miliona dinara. Realizacijom projekta koji obuhvata dve faze, grad će dobiti jedinstvenu "otvorenu pozornicu" koja će predstavljati osnovu kulturnog života grada, zasnovanu na bogatom kulturnom nasleđu, kojim se ponose svi Sremci.

Otkriveni ostaci trgovačkog dela grada koji datiraju iz vremena starorimskog Sirmijuma, šezdesetih godina prošlog veka stavljeni su pod zaštitu kao kulturno-istorijska celina od posebnog značaja. Da bi se sačuvali od propadanja Gradska uprava je putem konkursa u okviru projekta "Gradovi u fokusu", dobila 24 miliona dinara od Ministarstva kulture, dok je ostatak od 8,5 miliona dinara obezbeđen iz gradskog budžeta.

- Planirano je arheološko istraživanje dela trga, radovi na konzervaciji arhitektonskih ostataka, uređenje lokaliteta i postavljanje amfiteatralnog stepeništa i sedišta - pojašnjava Ivan Filipović, zadužen za stručni nadzor ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.


Žitni trg po završetku projekta

Prema projektu, lokalitet će biti podeljen na dva dela koja će razdvajati ograda. U prvom delu nalaziće se pozornica, na kojoj će se održavati pozorišne, muzičke i druge svečanosti, dok će drugi činiti arheološki lokalitet na kojem će se izvesti konzervatorsko-restauratorski radovi. U radionici su završeni elementi gledališta, a sve će biti postavljeno čim vremenske prilike dozvole.

Žitni trg, ili žitna pijaca, datira iz vremena kada je Sirmijum, krajem 3. i početkom 4. veka, bio jedna od prestonica Rimskog carstva. O značaju iskopine svedoče i brojni izvori rimskih istoričara, u kojima se opisuju velika stovarišta žita osigurana masivnim bedemima, jer su po važnosti bili odmah iza bezbednosti cara i dvora.

Obnova Žitnog trga napreduje planiranim tokom, a radovi bi mogli da se okončaju krajem maja. Tako će Mitrovčani već od leta uživati u manifestacijama, koje će se ovde održavati.

ŽITO KAO ZLATO

ŽITARICE su u Rimskom carstvu bile vredne poput zlata, a prikupljale su se kao porez od lokalnog stanovništva. I kasnije kroz vekove Žitna pijaca bila je gradska žila kucavica, u 18. i 19. veku trgovačka i zanatska četvrt. Zanimljivo je da je trg i danas trgovačko stecište građana i da se oko trga nalaze trgovačke i ugostiteljske radnje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije