Meštani Surdulice peticijom protiv opasne fabrike Knauf

D. R.

13. 09. 2017. u 08:16

Мештани Сурдулице петицијом против опасне фабрике Кнауф

Foto S. Milošević

Meštani Surdulice organizovali su potpisivanje peticije kojom se traži izmeštanje fabrike "Knauf" iz ovog grada

SURDULICA - Meštani Surdulice organizovali su potpisivanje peticije kojom se traži izmeštanje fabrike "Knauf" iz ovog grada zbog, kako navode, zagađenja okoline i ugroženosti zdravlja ljudi. Iz kompanije odgovaraju da sve rade po zakonu i da su redovni izveštaji o merenjima svima dostupni.

Organizatori potpisivanja peticije tvrde da fabrika zagađuje okolinu nedozvoljenom emisijom štetnih gasova da ispušta radioaktivne komponente, zagađuje reku Vrlu i podzemne vode otpadnom kiselinom i velikom količinom jalovine, koja ostaje u procesu proizvodnje kamene vune.

Pročitajte još: Peticije podelile sabor


Potpisnici su posebno zabrinuti zbog, kako je navedeno, povećanja broja obolelih od karcinoma, što dovode u direktnu vezu sa zagađenjem. Prema podacima koji su sastavni deo peticije, u Surdulici su u prvih osam meseci ove godine od najtežih bolesti obolele 244 odrasle osobe kao i sedmoro dece.

Inicijator peticije Saša Milošević, čiji je stan udaljen samo dvestotinak metara od fabrike, kaže da je zadovoljan odzivom Surduličana, jer je za desetak dana peticiju potpisalo oko 1.600 građana, a potpise prikupljaju i u obližnjim selima.

Pročitajte još: Uhapšen zbog napada na policajce u Surdulici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije