Svi putevi na Pešteru od petka su u snežnoj blokadi, napadalo je oko pola metra snega, duva jak vetar, na nekim deonicama snežni nanosi dostižu i do četiri metra, živa u termometru spustila se do 15. podeoka ispod nule, više od 10.000 Pešteraca danas je bilo odsečeno od sveta.

U mnogim selima nema vode, pa su stočari na velikim mukama, jer ne mogu da napoje svoja stada.

Situacija je više nego teška. Sve što mašine očiste vetar odmah ponovo zaveje, zovu nas iz mnogih sela i traže pomoć, mogućnosti su nam male, pogotovu dok snežna oluja ne prestane – ističe Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica i naglašava da je mehanizacija poslata u selo Dubnica, gde je prijavljen smrtni slučaj i gde meštani ne mogu da se probiju do groblja i u Rasno odakle je evakuisan jedan bolesnik.

Moja porodica ima 500 ovaca, a danima nemamo ni kap vode, pomoć ne dobijamo niotkud. Situacija je alarmantna, samo na centralnom Pešteru ugroženo je bar 10.000 krava i ovaca,bojimo se da nam od žeđi ne pocrkaju stada. Tražimo pomoć i od opštine i od države – rekao nam je telefonom Enver Dacić, stočar iz Bioca kod Karajukića Bunara.

Pešterci strahuju da najgore tek dolazi i da će narednih dana mraz okovatri celu visoravan.

Hrane i ogreva za sada ima dovoljno.