NEMILA dešavanja u finalu ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti očigledno neko želi da usmeri u svoju korist. Da je tako, svedoči i pisani dokument koji na sednicu Skupštine u petak, 24. maja pokušava da, kako su "Novosti" uspele da saznaju, uvede - Cedevita. Zagrebački klub je već spremio, kako je nazvao, "deklaraciju", kojom bi da izađe pred ostale članove Skupštine, sa željom da se svi klubovi pismeno slože sa tim.

Između ostalog, u "deklaraciji" se pozivaju svi klubovi da se "ograde od načina navijanja i organizacije utakmica, prikazanih u finalnoj seriji, koje ni na koji način nisu bile u sportskom duhu niti odražavale osnovne postulate na kojima počiva ABA liga, prvenstveno na fer-pleju i nultoj stopi tolerancije na nasilje".

PROČITAJTE JOŠ: UOČI SKUŠTINE ABA: Igokea napušta ligu ako bude razgovora o Prištini

SLOVENIJA, MAKEDONIJA, HRVATSKA... AKO bi se usvojila "deklaracija", to bi praktično značilo da bi Budućnost mogla da igra u Hrvatskoj (bez Splita), Sloveniji ili Srbiji, a Zvezda u Hrvatskoj, Sloveniji ili Makedoniji.

Sve ovo nije sporno, kao ni deo predloga "deklaracije" u kojem se "u nameri sprečavanja sličnih događaja, predlaže da se na Skupštini dopune pravila kojima će se omogućiti telima naše asocijacije da brzo deluju i spreče ovakve događaje". Ali je "zanimljivo" traženje da se "utvrdi da su izgredi u finalnoj utakmici u potpunosti košarkaški delegitimirali osvojenu titulu", kao i zahtev da se "u minimalno naredne dve sezone sve međusobne utakmice Budućnosti i Crvene zvezde, igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 km od sedišta, kao i bez prisutnosti publike".

Videćemo da li će klubovi uopšte podržati "deklaraciju", a zatim je uvesti i kao tačku rasprave u Skupštini.