PORED sijaset velikana koje je, desetinama godina unazad, iznedrilo ovdašnje glumište, brojni tumači epizodnih uloga, kao i naturščici, bili su i ostali onaj nezaobilazan "začin" čije se role neretko pamte kao i one glavnih glumaca.

U toj, nepreglednoj grupi izdvaja se Ratislava Raja Gačić (79), čije ime poklonici domaće kinematografije s poštovanjem izgovaraju.

Kao naturščik je Raja ukrasila legendarne filmove "Petrijin venac", "Sok od šljiva", "Nešto između" i druge, a za ulogu u "Mirisu poljskog cveća" bila je nominovana za "Zlatnu arenu" na Pulskom festivalu. Snimala je i film "Matilda" sa britanskim velikanom Džeremijem Ajronsom, i bila s njim toliko bliska da ga je zvala Jeremija.

Učestvovala je Raja i u spotu Stiva Haketa, bivšeg člana benda "Dženezis", ali povod za priču sa njom sada nije osvrt na prošle dane. Neumorna Gačićeva, čiji duh nikako nije u skladu s krajem osme decenije života, i dalje je glumački aktivna, i iza nje je još jedno internacionalno iskustvo.

- Radila sam za RAI uno i film i seriju koji su prvo nazvani "Niko nije savršen", ali je naziv promenjen u "Svi su savršeni" - razdragano, kao i uvek veli Raja za "Novosti", jedini dnevni list koji se čita u njenom domu. - Serija je, u dva ponedeljka, bila prikazana oko katoličkog Božića, nekoliko epizoda su davali odjednom. Još nije poznato kad će film biti prikazan. Mene su, inače, posle emitovanja serije prozvali "Grand Raja" (smeh). Svi su prezadovoljni kako sam odigrala.

o Oduševljeni ste po završetku ovog projekta?

- Od 1974. se bavim filmom, i nikad bolju ekipu i veće poštovanje nisam doživela nego kod njih. Ne možete da zamislite koliko su bili predivni. Snimalo se nedaleko od Kopaonika, pa na Novom Beogradu... Radnja je vezana za italijansku decu sa Daunovim sindromom koja su živela u Prištini. Reditelj Đakomo Kampioti bio je prema meni božanstven. Glavni glumac je Edoardo Leo, trenutno jedan od najpopularnijih u Italiji. Vodio je festival u San Remu 2018. Od srpskih glumaca smo tu bili samo pokojni Miroljub Lešo, koji je igrao mog muža, i ja.

Ratislava sa rediteljem Đakomom Kampiotijem

o Ističete da ste, tokom snimanja, mnogo radili?

- Ujutru od osam, pa uveče do šest-sedam sati. Đakomo je veliki radnik, čovek iz naroda. Dođe na objekat, poljubi se sa mnom kao sa sestrom... Oni su meni čak i pratioca dali kad sam, recimo, odlazila kod lekara. Reditelj je, inače, od te dece napravio ne glumce, nego glumčine. Kao da su pet akademija završili. Ona ne govore srpski, već samo italijanski, pa je Kampioti strahovao kako će da me prihvate, ali nije bilo razloga za bojazan.

o Kažete da su vas mladi glumci baš zavoleli?

- Majka sam, imam troje dece, kao i šestoro unučića, negde u duši sam bila ganuta.
o Recite nešto više o samoj ulozi?

- Da ne budem neskromna, ali, ova mi je jedna od jačih. Igrala sam majku glavne glumice, Italijanke čije sam dete, navodno, gajila na Kosovu. To je selo na pola sata od Kopaonika. Imali smo tamo i štalu, gde sam ja u jednoj sceni tukla i šamarala Lea. U poslednjim epizodama serije me ima baš dosta. Edoardo, moja ćerka u filmu i seriji, dvoje mališana i ja - mi smo u glavnim ulogama.

o Kraj snimanja ćete posebno dobro upamtiti?

- Bila je scena u Novom Beogradu, dvorište fabrike IMT. Veče pred odlazak inostrane ekipe u jutarnjim časovima. Sela sam na neku klupu premorena, u kostimu, i uzela parče torte. Reditelj me je u tom mraku pronašao, poljubio me i na engleskom mi se zahvalio. Rekao mi je "Uskoro opet dolazim u Beograd, nadajte se da ćete ponovo da igrate kod mene". Tonci i kamermani su takođe bili predivni. Kad dođem na snimanje oni svi skoče i viknu "Dona Nona", kako me zovu u filmu.

Sa glavnim glumcem Edoardom Leom

o Rado se setite i početka saradnje?

- Reditelj je doputovao u Beograd dan pre predviđenog kastinga, međutim, nije mogao da dočeka pa sam zamoljena da dođem istog dana u hotel "Hajat". Kasting je obavljen - ispred recepcije.

SIN VOZI ŠVEDSKOG AMBASADORA

GLAS se Raji posebno ozari kada priča o svojim najmilijim.

- Ćerka mi je reditelj u RTS, imam i sinove blizance - ponosno ističe za naš list. - Jedan vozi švedskog ambasadora, on ima troje dece, jedan je inženjer, otac dva deteta, ćerka ima jedno.