ORUŽJE RAZVIJA, ALI RUKE OBARA: Inženjer Biljana Erić iz Trstenika osvojila više od 50 medalja

S. BABOVIĆ

02. 02. 2021. u 12:46

ONA diže tegove teže od 100 kilograma, a teško da joj ima ravne u obaranju ruke.

ОРУЖЈЕ РАЗВИЈА, АЛИ РУКЕ ОБАРА: Инжењер Биљана Ерић из Трстеника освојила више од 50 медаља

Foto S. Babović

Biljana Erić (30) iz Trstenika, mašinski inženjer, zaposlena na odgovornim poslovima razvoja naše vojne industrije u PPT "Namenska" osvojila je više od 50 medalja u sportskom obaranju ruke i "pauer-liftingu", sportu gde je u disciplini "benč-pres" dvostruka državna šampionka.

Iako je neprikosnovena u "muškom" sportu, a uvažena u uspešnoj industriji gde radi na razvoju namenske tehnololgije, Biljana je uvek sređena "pod konac", pa bi kada nije u dresu i bez tegova, malo ko pretpostavio kakvu snagu ima.

- Neki mi kažu: "Šta će ti to što radiš? Mani se tog gvožđa." Ali ne obraćam pažnju.

Trudim se da objasnim koliko je sport zdrav - priča nam Biljana, pobednica dva nacionalna šampionata u "pauer-liftingu" i osvajač dve medalje na Internacionalnom kupu u Bugarskoj u obaranju ruke. -

Sportovi snage, iako specifični, sa mnogo više takmičara od takmičarki, ne isključuju ženstvenost. Volim i da nosim štikle i da se šminkam, ali, eto, nisam rođena da igram balet.

Foto S. Babović

Biljana je završila Tehničku školu u rodnom gradu. Potom je sa prosekom 9,26 diplomirala na Visokoj tehničkoj školi, a sa svim desetkama, završila i specijalističke studije na smeru informatičkih tehnologija. Od 2016. radi u PPT Namenska.

- Moj posao konstruktora je da pravim dokumentaciju, modeliram proizvod i pratim ga, od "rađanja", kroz proces proizvodnje, kao što to rade i kolege iz našeg Sektora razvoja - kaže Biljana.

- Nas je 17 žena među 90 zaposlenih u tom odgovornom sektoru. Vrlo je kreativan posao, ali psihički i mentalno često iscrpljujući jer je uvek neophodna maksimalna koncentracija. Radimo sa oružjem, greške ne smeju da se dopuste, odgovoran si ako pogrešiš, bilo da je reč o granati ili "Malom Milošu".

MOMKU NIJE SVEJEDNO

MEĐU najvećim Biljaninim navijačima je njen momak Nikola. Povremeno je prati na takmičenjima, ali trstenička šampionka veruje da mu i nije svejedeno dok je gleda kako obara ruku, ili kada diže tegove. Ipak, kako kaže, razume njenu posvećenost sportovima snage.

Biljani je PPT Namenska, odakle je potekla i ministarka privrede Anđelka Atanasković, druga porodica. Obožava svoj posao i kaže da joj upravo fizički naporni sportovi koje trenira pomažu da bude bolja u poslu.

- Mlađi brat je 2016. otpočeo treninge obaranja ruke, pa sam iz radoznalosti, počela da sparingujem. Posle mesec i po treniranja, učestvovala sam na Državnom prvenstvu u Novom Sadu i bila četvrta. Znam da nije realno, ali bila sam razočarana - iskrena je Biljana.

Foto S. Babović

Ona, gotovo pet godina, ne zna za neuspeh na takmičenjima. Učestvovala je na većini turnira u Srbiji i osvajala medalje. Samo 2019, odmeravala je snage u obaranju ruke na 10 takmičenja, osvojila bronzu na Svetskom kupu u Mađarskoj i dve medalje u obaranju i levom i desnom rukom na Kupu u Zagrebu. Tik pred izbijanja epidemije, prošlog februara, bila je druga i treća u Bugarskoj.

U TERETANI MASKA OBAVEZNA

OD izbijanja epidemije kovida 19, Biljana Erić sa svojim kolegama trenira u teretani uz posebne mere. Obavezno svi nose zaštitne maske, najviše ih je petoro u prostoriji, na propisanim su distancama i stalno dezinfikuju sprave za vežbanje.

- Kako su treninzi za obaranje ruke u stvari "pauer-lifting", kog čine tri discipline: dizanje tegova iz čučnja, "benč-pres" i mrtvo dizanje, odlučili smo da se ozbiljnije posvetimo i tom sportu - kaže nam Biljana. - Tako je od Kluba sportova snage "Huk", nastao istoimeni Pauer-lifting klub, a ja sam od pre par meseci predsednica, budući da je naš veliki šampion Vladimir Savić postao predsednik Sportskog saveza Trstenika. Imamo 15 aktivnih članova i čak pet državnih prvaka. Dva zlata u ovom sportu osvojila sam na državnim prvenstvima, takmičim se u kategoriji seniorki do 84 kilograma. Specijalista sam za "benč-pres", dizanje tegova sa klupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april