OTKRILI TELA „ZAMRZNUTA U VREMENU“: U ruševinama Pompeje pronađeni ostaci gospodara i roba (FOTO)

Tanjug

21. 11. 2020. u 22:30

ОТКРИЛИ ТЕЛА „ЗАМРЗНУТА У ВРЕМЕНУ“: У рушевинама Помпеје пронађени остаци господара и роба (ФОТО)

Foto: Tanjug Parco Arćeologico di Pompei via AP

ARHEOLOZI su otkrili izuzetno dobro očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja 79. godine nove ere, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Jedan je verovatno bio čovek visokog društvenog statusa, star između 30 i 40 godina, koji i dalje ima tragove vunenog ogrtača ispod vrata, prenosi Rojters.

Drugi, verovatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje da je bio rob koji je obavljao težak posao.

Ostaci su pronađeni u mestu Ćivita Đulijana, 700 metara severozapadno od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predelu velike vile koja se iskopava.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tela.

- Ove dve žrtve su možda tražile utočište kada ih je oko 9 sati ujutro odnela struja toplog gasa - rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog nalazišta. - To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke.

Ministar kulture Dario Frančeski rekao je da je ovo otkriće podvuklo status Pompeja kao "neverovatnog mesta za istraživanje i proučavanje".

U Pompeji, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom, plavim kamenčićma i prašinom, "zamrzavajući" ih u vremenu.

Ostaci su otkriveni tek u 16. veku, a organizovana iskopavanja započeta su oko 1750. godine. Međutim, u novije vreme pažnja je usredsređena na zaustavljanje propadanja ili urušavanja izloženih ostataka grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)