SALA "SRBIJA" SAD U PUNOM SJAJU: Završeno renoviranje jedne od najlepših prostorija u zgradi nekadašnjeg SIV-a

J. Ž. S.

26. 09. 2020. u 19:00

POSLE više od pola veka postojanja, sala "Srbija" u Palati "Srbija" na Novom Beogradu, poznatija kao SIV (Zgrada Saveznog izvršnog veća), renovirana je na inicijativu Ministarstva za rad, a uz finansijsku podršku Udruženja osiguravača Srbije.

САЛА СРБИЈА САД У ПУНОМ СЈАЈУ: Завршено реновирање једне од најлепших просторија у згради некадашњег СИВ-а

Foto P. Milošević

Vrednost radova bila je 1,76 miliona dinara, a renovirani prostor obišli su juče Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja.

Novi pod u sali "Srbija", kako je ranije najavljeno, samo je prva faza rekonstrukcije.

Ministar je istakao da će Ministarstvo finansirati i renoviranje ostalih sala u ovoj zgradi, koja je od velike važnosti za sve građane, jer su se u njoj, i u istoriji i danas, dešavali veliki i značajni događaji.

SARADNjA Ministar Đorđević i Duško Jovanović, Foto Ministarstvo za rad

- Zgrada Palata "Srbija" ima izuzetan značaj za našu zemlju i zato je veoma važno da je čuvamo i održavamo, jer tako ćemo uvek imati čime da se ponosimo. Sada kreće druga faza rekonstrukcije. Zadovoljan sam veoma kako sada izgleda ova sala, a ono što je najbitnije jeste da će svaka prostorija i nakon renoviranja zadržati svoj prvobitni izgled - istakao je ministar Đorđević.

NAJVEĆI LUSTER

PALATA "Srbija" ima oko 65.000 metara kvadratnih, 744 kancelarije, 13 konferencijskih sala, šest salona i tri dvorane. Dve najlepše freske u njoj smeštene su upravo u sali "Srbija", nekadašnjoj "Jugoslaviji". Tu je možda i najveći luster na svetu, prečnika 18 metara. Težak je čak devet tona, a kada se noću upali 4.300 sijalica dobija se efekat duge.

Jovanović je naglasio da mu je čast što su imali priliku da učestvuju u ovako važnom projektu i da tako daju svoj doprinos za nešto što je građanima Srbije od velike važnosti.

- Udruženje će uvek biti na raspolaganju državi, ukoliko se ukaže potreba za našom podrškom u budućnosti - istakao je predsednik Udruženja osiguravača.

Sala "Srbija" se prostire na osam ari, a prepoznatljiva je po monumentalnim freskama i impresivnoj tavanici urađenoj kao rozeta sa čeličnim kracima. Svi podovi u Palati "Srbija", koja je svojevrsna galerija jugoslovenske umetnosti 20. veka, izrađeni su od skupocenih materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!