GRKE ZADIVILA NAŠA BAŠTINA: U Solunu izložba sa UNESKOVE liste nematerijalnog kulturnog nasleđa naroda Republike Srpske

M. MARKOVIĆ

01. 09. 2020. u 14:30

U najlepšem delu Soluna, na obali ispod Aristotelovog trga, ovih dana Republika Srpska predstavlja vreme najlepših običaja svoga naroda.

ГРКЕ ЗАДИВИЛА НАША БАШТИНА: У Солуну изложба са УНЕСКОВЕ листе нематеријалног културног наслеђа народа Републике Српске

Foto: Predstavništvo RS u Solunu

Stilove odevanja kroz vekove i sve vredno što je iz prošlog vremena otrgnuto zaboravu, a zaštićeno kao kulturna baština od značaja koju je overio Unesko.

U izložbenom paviljonu, više je od stotinu eksponata za koje vlada veliko interesovanje Grka, a postavku je priredilo solunsko Predstavništvo Republike Srpske.

Zmijanjski vez, branje lekovite trave ive "koja od mrtvih pravi žive"... Predstave kosidbi u Mrkonjić Gradu i na Ozrenu. Krsnu slavu. Konjičko drvorezbarstvo.

FILM O ČUVARU ZEJTINLIKA

U SUSRET obeležavanju godišnjice neponovljive junačke epopeje srpskog naroda sa obe strane Drine, proboja Solunskog fronta 15. septembra, Predstavništvo RS uveliko privodi kraju film o čuvaru Zejtinlika Đorđu Mihailoviću.

Petrovdanske lile, pa, jezik Osećana, zanatlija zlatnih ruku... Umeće sviranja na drevnim instrumentima i pevanja uz gusle. Nevesinjsku olimpijadu i narodne igre (gange). I šta sve još nema što u ovoj postavci slavi ono što je običan čovek voleo i čuvao.

- Virus je, nažalost, limitirao kulturna događanja koja smo planirali u susret obeležavanju 102. godišnjice proboja Solunskog fronta, pa smo potražili alternativne načine i, eto, promovišemo nematerijalnu baštinu našeg naroda. To je, možda i nismo očekivali, zaista pun pogodak - kaže, za "Novosti", Jelena Jovanović, šef Predstavništva RS u Solunu. - Ne mirimo se da i kultura bude žrtva okolnosti koje su pogodile i sve druge grane, čitav život. Tako se dovijamo da kultura makar diše. Lečimo je na svoj način, kao što je ova izložba.

Jelena Jovanović

Jelena Jovanović uverena je da je kulturni život bogatstvo, o čemu svedoči i ova postavka.

- Kultura ne sme da utihne ni kad je najteže - dodaje. - Tako su i ove starine, baština srpskog naroda, sačuvane, generacije koje su ih vekovima negovale, očigledno da su bile svesne vrednosti i lepote uspomena iz naših škrinja prošlosti.

Postavka nematerijalne kulturne baštine Republike Srpske preneta iz Muzeja RS u Solun, biće u postavci do 7. septembra.

Foto: Predstavništvo RS u Solunu

 
BOGATSTVO ORNAMENATA

UNESKO je, među draguljima srpske nematerijalne baštine naroda iz RS, najpre zaštitio "Zmijanjski vez", 2014. Narednih godina na listi svetske organizacije uvrštena je Krsna slava, Berba trave ive... Zmijanjski vez je jedan od najspecifičnijih vezova u svetu. Ogleda se u bogatstvu ornamenata, jedinstvenom tehnikom izrade i koloritom u kome preovlađuje tamnoplava - "čivatli" boja, kojom su najčešće na lanenom i konopljinom platnu ispričane još neodgonetnute tajne u kompoziciji vezova i porukama vezilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća