OTVORENA KNJIŽARA SRPSKIH IZDAVAČA: Kultura jednog naroda počinje sa knjigom

V. K.

15. 08. 2020. u 12:31

U PODGORICI je otvorena knjižara srpskih izdavača „Sveti Sava“, koja pored Književne zadruge Srpskog narodnog veća okuplja Maticu srpsku iz Novog Sada i Srpsku književnu zadrugu iz Beograda.

ОТВОРЕНА КЊИЖАРА СРПСКИХ ИЗДАВАЧА: Култура једног народа почиње са књигом

Foto: Srski nacionalni savjet CG

Za očekivati da im se uskoro pridruže Izdavačka ustanova "Svetigora" Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i izdavačka delatnost Srpskog kulturnog i prosvetnog društva "Prosvjeta" iz Republike Srpske. Prostorije knjižare osveštao je paroh podgorički protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, a knjižaru je otvorio književnik Budimir Dubak, urednik Književne zadruge SNV.

-Kultura jednog naroda počinje knjigom. Slovo je na početku, ne samo ljudske slovesnosti, već i samog stvaranja sveta. Kako u „Svetom jevanđelju po Jovanu“ piše: „U početku beše reč i reč beše u Boga, i Bog beše reč“. Na početku srpske književnosti i kulture beše Sveti Sava, rodonačelnik Srpske Crkve, čiju 800. godišnjicu sticanja autokefalnosti slavimo ove godine. U znaku tog velikog jubileja Srpski nacionalni savet Crne Gore i informativno-kulturni centar „Sveti Sava“ otvaraju prvu knjižaru srpskih izdavača, koja nosi ime Svetoga Save. Dosledno sprovodeći u delo zavetne ideje najznamenitijih Srba posvećeni smo razvijanju duhovnog i kulturnog integralizma, koji podrazumeva svest o celini i jedinstvu srpskog naroda, ma gde on živeo. Naročito je to nasušna potreba nas u Crnoj Gori, gde je srpski narod izložen neviđenom progonu, koji se ogleda u diskriminacijama svih vrsta, kazao je Dubak.

On je podsetio da je najpogubniji kulturocidni prevrat, koji je izvršen preimenovanjem srpskog jezika i potiskivanjem ćiriličnog pisma, čime je poreknuta cela naša duhovna i kulturna istorija, stara gotovo jedan milenijum.

Foto: Srski nacionalni savjet CG

-I pre pojave pandemije KOVID-19, u Crnoj Gori je sistemski pripreman karantin za Srbe, u kome bi mi bili odrođeni, pretopljeni u neki drugi narod, preumljeni u tuđu svest, izmešteni u kvaziistoriju, i najzad, pretvoreni u bojovnike za istragu sopstvenih predaka. Jedna od brana protiv tog zastrašujućeg inženjeringa i knjižara Sveti Sava, u kojoj su zajedno najznačajniji srpski izdavači, od Matice srpske iz Novog Sada, stare gotovo 200 godina, Srpske književne zadruge iz Beograda, koja uskoro slavi 130 godina postojanja, do mlađih članova te porodice: Književne zadruge Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, „Svetigore“, izdavačke ustanove Mitropolije crnogorsko-primorske, „Prosvjete“ iz Republike Srpske i drugih srpskih izdavača, naglasio je Dubak.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta i Književne zadruge dr Momčilo Vuksanović uručio je plakete ovogodišnjim dobitnicima nagrada Književne zadruge SNV i to za najbolju knjigu proze, poezije i knjigu mladog stavaraoca. Nagrade su dodeljene prof. dr Savu Markoviću za knjigu „Kazna beščašća u uporednoj i crnogorskoj pravnoj tradiciji“, Žaklini Bagaš za knjigu poezije "Tišine", i Vasilisi Ilinčić za knjigu „Pučina“, a sastoji se od besplatne štampe rukopisa i promocije dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave