NOVOSTI NA LICU MESTA: Ugroženi temelji svetinje, Albanci ne staju s radovima

Dragana ZEČEVIĆ

18. 08. 2020. u 12:00

MI nismo protiv izgradnje puta prema Crnoj Gori, ali taj magistralni put ne može da prolazi kroz zaštićenu manastirsku zonu.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Угрожени темељи светиње, Албанци не стају с радовима

Novosti

Jasno je određeno da je gradnja, pogotovu tranzitnih puteva kroz zaštićenu zonu, aktivnost koja je zakonom zabranjena, zbog širine tog puta, ali pre svega zbog njegove blizine manastiru. Jer ukoliko bi taj put prošao pored manastira, imao bi ogromnog uticaja na infrastrukturu, na zagađenje, buku i čitav niz faktora koji bi višestruko ugrozili manastir, a samim tim i crkvu.

Novosti


Ovim rečima otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, za "Novosti", objašnjava zašto se monaštvo ove svetinje, ali i Eparhija raško-prizrenska protive izgradnji puta  Dečani - Plav koji bi prolazio kroz zaštićenu manastirsku zonu.
Na prilaznom putu od centra Dečana, prema manastiru, na kojem su i započeti radovi koji su uzburkali Beograd, ali i svetsku javnost, zatekli smo kamion mikser. Nekoliko radnika betoniralo je potporni zid pored puta. Dakle, masovnih radova nema, ali ipak, mir pored bogomolje remete mašine. Predviđeno je da nova magistrala prođe na svega 40 metara od svetinje, a predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj kategoričan je:
- Radovi će biti nastavljeni po svaku cenu.

Novosti


I po obimu izvedenih radova, kojima smo svedoci, zaključujemo da Albanci neće tek tako odustati od zacrtanih ciljeva, bez obzira na to što ih na "parkiranje" mehanizacije obavezuje i presuda sudova tzv. Kosova, ali i pritisak diplomatskih predstavnika u Prištini. Odmakli su dosta. Put je proširen, skinut je asfalt i odrađeni su pripremni radovi.
Na nekoliko desetina metara odatle nailazimo na vidikovac kraj kojeg je vozilo Kfora. To je prvi punkt na prilazu manastiru.   
Objašnjava da je bratstvo manastira saznalo iz medija da je kosovski premijer Avdulah Hoti zatražio suspenziju radova i kaže da u svetinji očekuju da će rešenje za ovaj put biti u skladu sa zakonom. Ako bi se nastavila gradnja, svakodnevni prolazak teške mehanizacije i velikog broja teretnih vozila može uticati i na statiku crkvenog objekta iz 14. veka. Mada je svetinja otvorena i za posete vernika, vojnici Kfora na prilaznom punktu kontrolišu sve pridošlice. Nastoji se da u svetinji bude najviše po petoro posetilaca.

Novosti


- Manastir je otvoren za posete, ali se zbog dešavanja poslednjih dana oko radova na putu vernici izgleda baš i ne usuđuju da dolaze u većem broju - govori nam monah kojeg srećemo na ulaznoj manastirskoj kapiji.
Kaže da na svetu nigde ne postoji tako nešto da se radovima ugrožava kulturna baština, i to koja je na listi Uneska.
- Mi zaista ne možemo da utičemo na to, jer to je pitanje između lokalne samouprave i kosovske vlade - odgovara nam potom iguman Janjić na pitanje zašto lokalne vlasti ne grade put zaobilaznicom iznad manastira za koji postoji plan i koji je poznat i međunarodnim predstavnicima.
Na pitanje kako komentariše to što opštinske vlasti godinama ne sprovode sudsku odluku i ne vraćaju manastiru deo imanja i to što je predsednik albanske opštine izneo niz uvreda na njegov račun, iguman Sava odgovara da monaštvo svetinje ne želi loše odnose ni sa lokalnom samoupravom niti sa lokalnim stanovništvom, ali da žele da zaštite i očuvaju svoju imovinu.
- Mi samo želimo da se ispoštuje sudska odluka. Nadamo se da će odluka o upisu zemlje koju je doneo Ustavni sud Kosova biti ispoštovana - zaključuje iguman Visokih Dečana Sava Janjić u razgovoru za "Novosti".

ANA BRNABIĆ: OČEKUJEMO CIVILIZACIJSKO REAGOVANjE

- Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od Uneska, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i u sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva - poručila je juče u Senti premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet:
- Očekujem da oko toga nema razgovora i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno.
KFOR OBEĆAVA BEZBEDNOST

- Misija Kfora nije zadužena za infrastrukturna pitanja, ali imamo obećanje komandanta Kfora da će vojnici učiniti sve da se u manastiru živi bezbedno i sigurno - kaže nam iguman, upitan koja je bila poruka komandanta Kfora prilikom subotnje posete. Istovremeno objašnjava da su Visoki Dečani jedina pravoslavna svetinja na KiM koju zbog specifične situacije čuvaju vojnici Kfora. Puntkovi se nalaze sa obe prilazne strane manastiru, ali vojnici borave i u samoj svetinji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...