KOMANDANT KFORA DANAS U DEČANIMA: Prekinuta gradnja kod manastira

Dragana ZEČEVIĆ

15. 08. 2020. u 20:36

PRIŠTINSKI mediji na albanskom jeziku prenose danas da je KFOR prekinuo radove kod manastira Visoki Dečani dok iz ove misije saopštavaju da je komandant KFOR-a , major Mikele Risi posetio danas zaštićenu zonu oko ovog manastira kao i da se sastao sa predsednikom opštine Dečani i igumanom manastira Savom Janjićem.

КОМАНДАНТ КФОРА ДАНАС У ДЕЧАНИМА: Прекинута градња код манастира

Novosti

Tokom oba sastanka kako saopštavaju večeras iz misije KFOR komandant ove misije, major Risi razgovarao je o bezbednosti okruženja pogotovu u pogledu uticaja na “ bezbednost radova na putu koji se protežu oko manastira”.

- Genral-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa rezolucijom 1244 SBUN iz 1999. godine - dodaje se u saopštenju KFOR-a.

Inače, prethodnih nekoliko dana uprkos protivljenju predstavnika manastira i Eparhije raško-prizrenske, nastavljeni su  radovi na gradnji i proširivanju puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu Visokih Dečana. Tim povodom eparhija raško-prizrenska je saopštila da je gradnja ilegalna i protivzakonita jer je zaštićena zona manastira zagarantovana zakonom o zaštićenim zonama. Međutim, uprkos apelu igumana Save Janjića ali i predstavnika Srba na KiM da se prekine gradnja, predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj izjavio je da  “ni po koju cenu izgradnja ovog puta neće biti obustavljena“. On je apele igumana Janjića nazvao “željama ludaka” što je još jedan atak na bratstvo manastira i ovu svetinju koja je i do sada bezbroj puta bila na meti napada Albanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!