POTOMAK GADAFIJEVOG KRDA ŽIVI NA PALIĆU: Učesnici Samita nesvrstanih raspitivali se za životinje poklonjene SFRJ (FOTO)

Milica Stanojković/Snežana Rovčanin Tomković

17. 10. 2021. u 12:00

PRIČALO se na nedavno završenom Samitu nesvrstanih u Beogradu o politici, trgovini, svetskom poretku, ali su se u ozbiljne teme "umešale" i kamile nekadašnjeg predsednika Libije Muamera Gadafija.

ПОТОМАК ГАДАФИЈЕВОГ КРДА ЖИВИ НА ПАЛИЋУ:  Учесници Самита несврстаних распитивали се за животиње поклоњене СФРЈ (ФОТО)

Kami, potomak jedne od kamila koje su, kao prava atrakcija, završile i u prestoničkom zoološkom vrtu, Foto ZOO vrt Palić/Foto Beo zoovrt

Ministar spoljnih poslova Maldiva i predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid, prisetio se u neformalnom razgovoru, tokom posete predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, da je sa Gadafijem, na skup nesvrstanih u našoj prestonici stiglo i šest kamila i pitao: "Šta je sad sa njima?". Ovog događaja prisetili su se i drugi učesnici Samita.

- I ja sam 1989. godine bio u Beogradu. Gadafi je došao, raširio je šator, a ispred su bile i kamile. To je baš bila atrakcija. Gadafi je otišao, a životinje je poklonio Jugoslaviji. Kasnije je pokušao da rašili šator i u Njujorku, u Central parku i da dovede kamile, ali mu nisu dozvoli - pričao je Šahid domaćinima, interesujući se kako su kamile nastavile život u našoj zemlji.

Njih nema, ali je tu potomak Gadafijevog "krda" - Kami. Jednogrba ženka, stara 21 godinu, stanuje u Zoološkom vrtu na Paliću.

- Kami je rođena 1. jula 2.000 godine, a u naš zoo-vrt stigla je 15. jula naredne godine - kažu za "Novosti", u Zoo-vrtu Palić.

- Boravi sama u svom unutrašnjem i spoljašnjem ispustu, ali se uz nju nalaze i dvogrbe kamile, sa kojima može da ostvari delimičan kontakt. Ona je u dobrom zdravstvenom stanju. Imala je dva potomka koji su dati zoološkim vrtovima u Mađarskoj, kao vid saradnje. Samim tim, nije ceo život sama, bez društva je 10 godina.

Učesnici Samita nesvrstanih u Sava centru, Foto foto-dokumentacija Borba

Velika prašina digla se te davne 1989. godine kada je libijski vođa Muamer el Gadafi odlučio da šest kamila pokloni Beogradskom zoološkom vrtu. Ipak, pošto su životinje ostale ispred ambasade kada je Gadafi otišao, radnici vrta morali su da dođu po njih i otpreme ih u svoju novi dom na Kalemegdanu. Kako svedoči Zoran Rajić, nadzornik u Beo zoo-vrtu, u tom trenutku nije bilo nikog ko bi im dao smernice na koje komande životinje reaguju, pa su dizalicama morali da ih podignu na kamion.

- Gadafi je otišao, a one su ostale ispred ambasade. I nismo mogli da ih pomerimo ni makac - kaže Rajić, za "Novosti".

- I šta ćemo, dizalicama. Tek posle nekoliko dana, posetio nas je čovek iz ambasade koji nam je preneo neke tri kratke komande i uspeli smo da uspostavimo komunikaciju sa njima. Pošto su one bile dresirane, znale su da ustanu, legnu na "tajni znak", a čak su i bile osedlane za jahanje. Ali, nikad ih nismo uzjahali.

Gadafi je kamile ostavio "Jugoslovenima", Foto foto-dokumentacija Borba

Libijski lider imao je želju, kako objašnjava Rajić, da sve kamile, tri ženke i tri mladunčeta, ostanu u Beogradu. Ipak, one su se rasule po jugoslovenskim republikama:

- Stigle su majke sa mladuncima kako bi Gadafi mogao da pije kamilje mleko - objašnjava Rajić.

- Pošto se on nesrećno izrazio, pa je rekao, "ostavljam Jugoslovenima", onda su iz Sarajeva pisali protestnu notu i tražili kamile. Tako su tamo otišle dve. Jedna je poslata u Skoplje. Posle su one koje su ostale u našem zoo-vrtu imale mladunce, a kada se otvorio zoo-vrt u Jagodini, tamo je poslata jedna, a jedna na Palić.

Azra i Fatima

JEDNOM prilikom, davne 1990. godine, tadašnji upravnik Beo zoo-vrta Vuk Bojović govorio je o Fatimi, bebi kamile Azre koja je došla sa Gadafijem.

- Azra je stigla sa talismanom oko vrata, verovatno je imala benificiranu funkciju u krdu predsednika Gadafija. Nismo ni znali da je ona gravidna, a samo smo ujutro ugledali da je postala majka. Nazvali smo je Fatima - govorio je tada Bojović.

Pojele cveće

ŠATOR u kojem je boravio Gadafi 1989. godine bio je raširen u drvorištu rezidencije Ambasade Libije na Dedinju. Predsednik Libije doveo je, uz kamile, i dva ata. Na jednom od njih je hteo da jaše do "Sava centra" gde se održavao Samit, ali su ga domaćini odgovorili. Kada je gost otišao, pojavila se vest da su kamile pojele sve cveće i rastinje u bašti, pre nego što su odvedene u Zoo-vrt.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE: Ovako su predstavnici "nesvrstanih" igrali kolo u Skupštini

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti