ODBRANA KOSOVA, ORUŽJE I HRANA ZA "TREĆI SVET": Kakve nam koristi može doneti saradnja sa Pokretom nesvrstanih

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

13. 10. 2021. u 08:00

PODRŠKA našoj zemlji u rešavanju kosovskog pitanja, trgovina naoružanjem, hranom i drugim proizvodima i kulturna diplomatija, samo su neke od koristi koje bi Srbija mogla da ima posle Samita nesvrstanih u Beogradu, na koji je u utorak posle dva dana zasedanja spuštena zavesa.

ОДБРАНА КОСОВА, ОРУЖЈЕ И ХРАНА ЗА ТРЕЋИ СВЕТ: Какве нам користи може донети сарадња са Покретом несврстаних

Foto Tanjug

Od 120 zemalja ove organizacije, čak 70 nije priznalo lažnu državu Kosovo, a na skoro svim sastancima, bilateralnim i na marginama, bilo je reči o južnoj srpskoj pokrajini, što bi moglo da iznedri i nova otpriznavanja. Prema saznanjima "Novosti", među nesvrstanima je najmanje deset država koje su spremne da povuku priznanje lažne države.

Pod čuvenim kupolama pokraj Save, dok je još trajao samit, u utorak je otvoren i Sajam naoružanja, gde je predstavljen najnoviji arsenal sa kojim raspolažemo, a verovatno će se deo toga prodati na tržište zemalja koje su poslale svoje delegate u srpsku prestonicu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u utorak da Samit Srbija "nije iskoristila ni za kakvu propagandu, već samo za promovisanje naše zemlje i Beograda, ali i trajnih vrednosti kao što su mir, teritorijalni integritet, suverenitet".

On je na potez predsednice privremenih vlasti u Prištini Vjose Osmani, koja je poslala poruku državama učesnica Pokreta, a nisu priznale nezavisnost Kosova, da ne nasedaju na navodnu propagandu Srbije, rekao:

- Oni misle da je politika u tome što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju sve što radi. Misle da se problemi rešavaju i da ste politički posao završili ukoliko date što agresivniju izjavu, a da ne radite ništa. Dovoljno je tri puta da tvitnete i rešili ste probleme. Hvala ako misli da tako ide. Mi nikoga ne varamo, ne obmanjujemo, a ako to neko radi to su oni, iako oni nisu važni, već oni koji ih podržavaju.

Prema rečima Vladislava Jovanovića, bivšeg ministra spoljnih poslova, nesvrstani su moćan vojno-politički bastion za pritisak na međunarodna tela, da se okrenu rešavanju egzistencionalnih pitanja:

- Srbija se duže vremena pozicionira na više strana, uključujući i zemlje nesvrstanih, zapadne države, uz Rusiju i Kinu. Povećan broj prijateljskih zemalja onemogućiće neku nedozvoljenu agresiju na nas. Tokom samita smo imali vremena da ih još jednom uverimo koliko presedan oko KiM može da bude štetan i za njihove multinacionalne države. Razgovaralo se o koroni, klimatskim problemima, najavljuje se skok cena i nesvrstani kao celina imaju sredstva da izvrše pritisak i značajni su za ozdravljenje mehanizama UN. Mi smo bili jedini koji smo im ranije pomagali u razvoju infrastrukture i uvođenja moderne privrede. Veliki broj njih, poput Singapura je sada daleko ispred nas, Kina je preotela deo kolača u projektima, ali tu ima još prostora za nas.

Kako je naveo Jovanović, šansa je i u poljoprivredi, jer su članice Pokreta uglavnom peskovite zemlje, nedovoljno plodne i tu imamo šanse sa hranom i semenskom industrijom, ali svakako i sa medicinskim i IT tehnologijama.

- Nigerija je recimo postala centar Afrike za IT. Što se tiče vojne industrije, oni su navikli da od nas kupuju puno, bez ucenjivanja i bez pritisaka, što rade prodavci iz drugih zemalja. Vrlo je bitna i kulturna diplomatija, sve te zemlje imaju interese da dođu ovde da studiraju, na zapadu je skuplje i to mogu samo bogati sinovi. Kada sam pre 25 godina bio u Etiopiji, dva ministra su bili naši stipendisti, govorili su srpski i bili su veoma zahvalni što su se školovali kod nas - istakao je naš sagovornik.

Rasprava u plenumu nastavljena je i u utorak porukama da Pokret nesvrstanih predstavlja glas većine država u razvoju i zalaže se za učvršćivanje mira i bezbednosti u svetu, te da se samo uz solidarnost i jednakost može odgovoriti na sve izazove.

I u utorak su na marginama skupa održani mnogi bilateralni sastanci

DžAFEROVIĆ LjUT

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kritikovao je Milorada Dodika koji se obratio na Samitu i rekao da je BiH protektorat. Dodik je pojasnio da je govorio kao predstavnik RS, a ne BiH.

- Dodik nije mogao da predstavlja RS, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi - rekao je Džaferović.

SUSRET JUNIORA BROZA I NEHRUA

POSLE više decenija sreli su se Titov unuk Josip Broz i sin nekadašnjeg predsedika Egipta Abdelhakim Gamal Abdel Naser. Na večeri u srpskom parlamentu sedeli su jedan pored drugog.

- Prisetili smo se zajedničkih leta na Brionima kada smo bili deca. Naser je dolazio sa svom svojom decom i to je bilo divno vreme. Poslednji put smo se videli 1989. Naserov sin je ostao veran tom vremenu i prijateljstvu sa našom zemljom. Nadam se da će na jesen bivši predsednik Gamal Abdel Naser dobiti jednu od ulica u Beogradu - sumirao je utiske Broz, za "Novosti".

ZAHVALNOST SRBIJI NA GOSTOPRIMSTVU

NA kraju zasedanja ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Barjamov poručio je da su zemlje učesnice zahvalile njegovoj zemlji na presedavanju, a Srbiji na sjajnoj organizaciji događaja i toplom gostoprimstvu.

On je rekao da su učesnice pozvale da se ukinu prepreke za izvoz vakcina protiv korone svim zemljama, podržale pravo na slobodu i nezavisnu državu Palestinu sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i ukazale na značaj deklaracije nesvrstanih iz 1961. iz Beograda i principa pokreta - borbe za jednakost.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sa gostima iz Afrike prokomentarisao je to što je samit pratilo loše vreme - kiša. Odgovorili su mu da ne brine zbog toga, jer je u Africi to dobar znak, da dolaze obećavajuća vremena:

- Evo, na kraju samita, počelo je da sija sunce.

ORGANSKI PROIZVODI ZA GANU, EGIPAT VELIKA ŠANSA

SRPSKE kompanije su dobrodošle u Irak, rekao je u utorak šef diplomatije ove zemlje Fuad Husein, tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Nije Irak, međutim, jedini zainteresovan za naše firme. Građevinarstvo, zdravstvena zaštita, obrazovanje, IT, poljoprivreda, trgovina i kultura samo su neke od grana privrede koje su atraktivne mnogim državama koje učestvuju na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

Premijerka Brnabić razgovarala je i sa ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Indije Menakši Leki. Kako su rekle, saradnja između zemalja se može unaprediti, uključujući poljoprivredu, energetiku i kulturu. Uz to, naša zemlja je zainteresovana i za filmsku industriju.

Delegacija Gane tražila je od srpskih predstavnika informacije o organskim proizvodima.

- Tržišta zemalja u okviru Latinske Amerike, Azije i Afrike nije kao što je to bilo pre 60 godina - rekao nam je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije. - SAD i Rusija sada se nadmeću koja će ući na te prostore. Za privredu Srbije bi to značilo jer je ona razvijenija od većine tih država, pa im možemo mnogo toga ponuditi. Od bogatih zemalja, naročito onih na Bliskom istoku i Jugoistočnoj Aziji, možemo da plasiramo naše proizvode, ali i da ih privučemo za investicije.

Prema rečima Stanića, ne treba zaboraviti, recimo Egipat, kojem mi izvozimo pšenicu i kukuruz, jer su u procesu izgradnje novog glavnog grada. Oni će prebaciti administrativni centar i tu će biti otvoreni mnogi projekti, gde bi mi mogli da vidimo svoj interes. (J.Su.)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba