BISER PROKLETIJA JOŠ OKOVAN LEDOM: Prvi put posle 2006. godine prelepo Hridsko jezero zaleđeno gotovo osam meseci

M. SEKULOVIĆ

18. 06. 2021. u 13:00

GORE "ispod samog neba", na 1.970 metara nadmorske visine prostrlo se čuveno Hridsko jezero, biser Prokletija. Pre gotovo osam meseci ledana kora je okovala celu njegovu površinu, a tako je i sada polovinom juna: jezero je i dalje zaleđeno!

БИСЕР ПРОКЛЕТИЈА ЈОШ ОКОВАН ЛЕДОМ: Први пут после 2006. године прелепо Хридско језеро залеђено готово осам месеци

Hridsko jezero / Foto Ahmet Reković - Aso

- Treći put u poslednjih dvadesetak dana popeo sam se gore, do obala jezera da foto-aparatom "uhvatim" poslednji dan leda na njegovoj površini. Ali, shvatio sam da će, kako stoje stvari, jezero sigurno biti zaleđeno do kraja meseca. I dalje je većim delom pod ledom, koji ne popušta, mada je po obodu počelo topljenje. Ovo je prvi put od 2006. godine da led "zakoči" - kaže za "Novosti" alpinista Ahmet Reković.

Sa ovim licenciranim planinarskim vodičem, poznatim zaljubljenikom u prirodne lepote Plava, pričali smo i početkom novembra, kada je jezero uveliko bilo pod ledenom korom po kojoj su tada hodili zaljubljenici u surovu lepotu Prokletija, Plava, Gusinja...

- Tada, prvih dana novembra rekao sam da će narednih pola godine jezero biti okovano ledom i da će "spavati dubokim snom" iz koga će se prenuti oko 20. maja. Priroda me je, međutim, demantovala, jer je jezero zaleđeno gotovo mesec dana duže nego što sam pretpostavljao - kaže Reković.

Ovih dana, samo u nekim malim delovima, jezero ispod teško pristupačnog Hridskog krša, počelo je da biva "ogledalo" u kojem se zasad "stidljivo" ogleda surovi lepotan Hridski krš, koji se gordi sa nadmorske visine od 2.358 metara. Počele su na jednom delu jezera da se "gledajući" u njegovu vodu "češljaju" vite jele i molike, vodom se sa njega napajaju divljač i suri orlovi...

Hridsko jezero dugo je oko 300 i široko 155 metara, a najveća dubina je veća od pet metara. Oni koji se čak i leti okuraže da zaplivaju u njemu, mogu da "računaju" na temperaturu vode od 12 do 15 stepeni...

PONIRE

PORED severne obale nalaze se dva manja ostrva. Voda iz jezera gubi se poniranjem i posle 40 metara "izvire" u dva jaka vrela. Srne, divokozi, medvedi, divlje svinje, zečevi, ali i tetrebi, kamenjarke, jarebice i orlovi deo su životinjskog sveta na području jezera - priča profesor Milutin Praščević iz Plava, poznati planinar i vodič, nekada najplemenitiji Jugosloven u tradicionalnoj akciji "Večernjih novosti" - "Najplemenitiji podvig godine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)