SUBVENCIJE POGURALE I ONLAJN PRODAJU KREVETA: Uz pomoć države kupili mašine i povećali proizvodnju

V. N.

01. 04. 2021. u 10:46

MINISTARSTVO privrede izdvojilo je za ovu godinu dve milijarde dinara za četiri programa finansijske podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

СУБВЕНЦИЈЕ ПОГУРАЛЕ И ОНЛАЈН ПРОДАЈУ КРЕВЕТА: Уз помоћ државе купили машине и повећали производњу

Pogon „Matijević kreveti“ iz Valjeva

Prethodne tri godine Branko Matijević, vlasnik preduzeća „Matijević kreveti“ iz Valjeva, koristi subvencije države za nabavku novih mašina za obradu drveta pa je zahvaljujući savremenoj proizvodnji celu prošlu godinu firma izvozila bez predaha.

Uz pomoć Razvojne agencije Srbije (RAS) koja sprovodi program podrške Ministarstva privrede za nabavku opreme malim i srednjim preduzećima, Brankova firma je za tri godine dobila 12,5 miliona dinara za kupovinu savremenih CNC mašina za obradu drveta.

Ovo valjevsko preduzeće nije tipičan predstavnik sektora u kojem posluju. Od prošle godine beleže značajno povećanje proizvodnje.Zaposlili su i nove radnike.

„Imam sreću, nisam tipičan predstavnik tržišta koje je ugroženo zbog pandemije. Inostrani kupac radi za nas onlajn prodaju kreveta po Evropi. Čak se i povećala proizvodnja“, kaže Branko Matijević. Od juna prošle godine 12 novih radnika našlo je zaposlenje u njegovoj firmi koja sad broji 62 zaposlena.

„Od poslednje subvencije vredne skoro pet miliona dinara kupio sam dve nove mašine. Pravimo samo krevete, a nove mašine su ubrzale proizvodnju“, priča Branko.

Subvencijama ubrzali proizvodnju tri puta

Novcem iz Fonda za razvoj čačanska štamparija SuperBox kupila je automatsku štanc mašinu i trostruko ubrzala proizvodnju. Prošlu godinu firma je završila sa rastom. Vlasnica preduzeća Mirjana Tutunović kaže da su aplicirali za novac za podsticanje preduzetništva u 2020. godini i dobili 6.800.000 dinara.

„Prošle godine sam bila malo zabrinuta zbog ukupne situacije sa kovidom ali uz pomoć vlade koja je svojim paketom mera pomogla privredu, uspela sam da zabeležim blagi rast“, kaže Mirjana.

Razvojna agencija Srbije (RAS) pozvala je početkom marta preduzetnice i početnike u biznisu da se prijave za besplatne savete, obuke i mentoring.

Ovaj program realizuju akreditovane regionalne razvojne agencije. Mentoring program sertifikovanih mentora iz regionalnih razvojnih agencija do sada je prošlo oko 2.600 mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. U regionu Beograd uslugu mentoringa je dobilo njih 200. 

ZA NABAVKU OPREME 1,55 MILIJARDI

Od dve milijarde dinara podrške sektoru MSPP, 1,55 milijardi bespovratnih sredstava obezbeđeno je za podršku malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, 200 miliona na sprovođenje Programa za razvojne projekte, 150 miliona dinara za podršku početnicima u poslovanju.

PODRŠKA I USLUGE

Mladi i žene preduzetnice dobiće kompletnu podršku u zavisnosti od njihovih potreba, razradu poslovne ideje, podizanje nivoa znanja i ključnih kompetencija u različitim oblastima poslovanja, pripremu za dostupne izvore finansiranja, kao i mentoring uslugu, kaže Ljiljana Marković iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije - Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista