PRVI INVESTITOR DO KRAJA GODINE: Industrijsko-hemijski park Prahovo strateški projekat za državu

V. N.

02. 07. 2021. u 18:43

PRVI investitor u Industrijsko hemijskom parku (IHP) Prahovo biće poznat do kraja godine, najavio je Vladimir Todorović, potpredsednik poslovnog sistema za strateške korporativne operacije "Eliksir grupe".

ПРВИ ИНВЕСТИТОР ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Индустријско-хемијски парк Прахово стратешки пројекат за државу

Foto Arhiva

Park će pokrenuti održivi razvoj malih i srednjih preduzeća u istočnoj Srbiji, a višestruko pozitivno će uticati ne samo na regiju Timočke krajine, već i na kompletnu privredu države, posebno hemijske industrije.

„Trenutno smo u pregovorima i razradi detalja saradnje sa sedam investitora. Još toliko ih je započelo proces tokom kojeg razumevamo i preciziramo potrebe klijenta i procenjujemo njegovu atraktivnost za naš industrijsko-hemijski park. Intenzivno radimo na pripremi kompletne dokumentacije, procesa i servisa, kako bismo olakšali dolazak kompanija, uz poštovanje visokih standarda zaštite okoline, bezbednosti i zdravlja na radu“, kaže Todorović.

Foto Arhiva

Vladimir Todorović

Najveći deo sirovina za hemijsku industriju bi bio poreklom iz Srbije (sumporna, fosforna, hlorovodonična kiselina, kalcijum i magnezijum karbonat, magnezijum oksid…), što bi pokrenulo razvoj rudarstva i ukupne privrede Srbije. Realizacijom kasnijih faza ekonomski efekti biće multiplicirani, ističe Todorović.

Poslovanje u Parku pruža potencijalnim klijentima, niz poslovnih benefita. Nudi se koncept individualnih i održivih rešenja za njihov poslovni model u okviru veće proizvodne celine:

• korišćenje lučkih usluga i vodnog transporta

• pogodnosti slobodne zone

• moderne saobraćajnice unutar parka i veze sa evropskim koridorima 4 i 10, povezanost sa međunarodnom železničkom mrežom

• dostupnost energije iz obnovljivih izvora, kao i vodene pare, industrijske i protivpožarne vode iz Dunava

• upravljanje industrijskim otpadom,

• logističke sisteme

• laboratorijske usluge, “EPC“ usluge – inženjeringa, nabavke i izvođenja, obuke, ketering, transport, stambene jedinice.

• državni podsticaji za investitore.

UVOĐENjE EOLOŠKOG SISTEMA UPRAVLjANjA

Intenzivno se radi na uvođenju sistema ekološkog upravljanja (Environmental Management System) s ciljem postizanja što većeg stepena cirkularne ekonomije i korišćenja obnovljivih izvora energije" - kaže  Bojana Milutinović, specijalni savetnik za održivi razvoj poslovanja Eliksir grupe.

Foto Arhiva

Bojana Milutinović

ZELENI VODONIK STIŽE IZ PRAHOVA

"ELIKSIR" planira izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, ukazao je Stanko Popović, vlasnik "Eliksir grupe" na sednici Skupštine Privredne komore Srbije. Zeleni vodonik ima i ključnu ulogu za postizanje jednog od ciljeva održivog razvoja - neutralisanje CO2 do 2050. godine i može da zameni fosilne energentne koji su glavni izvor štetnih emisija ugljen-dioksida. PKS će u narednih šest meseci intenzivno raditi sa lokalnim timom eksperata i predstavnicima privatnog kapitala na izradi strategije upotrebe vodonika i očekuje se da do kraja godine, u saradnji sa Ministarstvom energetike, bude formulisan prvi akcioni plan za njeno sprovođenje.

BUDžET NEGOTINA

Najveća tehnološka tranzicija koja očekuje Srbiju u narednih 30 godina je postepen prelazak na upotrebu vodonika kao goriva budućnosti - kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Očekuje se da budžet grada Negotina bude utrostručen, a održivi privredni razvoj doprineo bi dodatnom rastu
BDP-a" - kaže Vladimir Todorović, "Eliksir grupa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a