MINISTRI AUSTRIJE, ČEŠKE I SLOVENIJE: Ne odlagati pregovore sa državama Zapadnog Balkana

Tanjug

23. 05. 2021. u 16:27

MINISTRI inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg, Češke Jakub Kulhanek i Slovenije Anže Logar izjavili su danas u Tirani da nema razloga za odlaganje pokretanja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom o članstvu u Evropskoj uniji.

МИНИСТРИ АУСТРИЈЕ, ЧЕШКЕ И СЛОВЕНИЈЕ: Не одлагати преговоре са државама Западног Балкана

Foto AP

Šalenberg, Kulhanek i Logar, čija zemlja u julu preuzima rotirajuće predsedavanje evropskim blokom, došli su u Tiranu nakon posete glavnom gradu Severne Makedonije Skoplju dan ranije, preneo je AP.

-Mi smo trojica musketara Zapadnog Balkana. Možete računati na nas. Svi za jednog, jedan za sve'', rekao je Šalenberg i dodao da će tek kada šest država zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU, biti prevaziđena podela kontinenta nastale nakon Drugog svetskog rata.

Ministri spoljnih poslova tri zemlje izrazili su juče podršku Severnoj Makedoniji da zajedno sa susednom Albanijom počne razgovore sa EU, rekavši da odvojena bilateralna pitanja ne bi trebalo da blokiraju proširenje na region.

Bugarska je 21. maja saopštila da ne planira da ukine veto na dugo odlagane pregovore o pridruživanju između Severne Makedonije i EU zbog jezičko-istorijskog spora sa susedom, preneo je Radio slobodna Evropa.

Bugarska, koja se pridružila EU 2007. godine, želi da Severna Makedonija prizna da i identitet Makedonaca i jezik imaju bugarske korene.

Skoplje insistira da je makedonski poseban južnoslovenski jezik koji čini deo kulture i nacionalnog identiteta zemlje, dok Sofija tvrdi da je makedonski regionalni dijalekt bugarskog.

Za usvajanje pregovaračkog okvira potrebna je jednoglasnost svih članica EU.

Kulhanek je rekao da nije pošteno da država članica EU uslovljava proces bilateralnim pitanjem.

-Ovo je ključno vreme i ne možemo dozvoliti da (proces) bude zaglavljen sa takvim zahtevima, rekao je on.

Zemlje zapadnog Balkana - Srbija, Crna Gora, takozvano Kosovo i Bosna i Hercegovina su na različitim koracima u svojim nastojanjima da stupe u pregovore o članstvu sa EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)