BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA FAJON I BILČIKOM: Očekujem bolji izveštaj EU, razgovaraćemo o investicijama od 9 milijardi evra (VIDEO)

D. M.

18. 05. 2021. u 20:15 >> 20:16

U EVROPSKOJ uniji postoji frustracija zbog toga što je prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine pomeren, i to zbog Prištine.

БРНАБИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ФАЈОН И БИЛЧИКОМ: Очекујем бољи извештај ЕУ, разговараћемо о инвестицијама од 9 милијарди евра (ВИДЕО)

Foto: printskrin

Nadam se da će prvi sledeći sastanak biti zakazan tokom juna. Dijalog je u najboljem interesu Beograda i Prištine i ne samo ljudi koji žive na KiM, već u interesu čitavog regiona.

To je večeras poručila premijerka Srbije Ana Brnabić, gde je u Briselu prisustvovala radnoj večeri koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žosep Borelj. Inače, nastavak dijaloga Beograda i Prištine prvobitno je bio planiran za 11. maj, ali je na insistiranje albanske strane odložen.

Brnabićeva je pre zajedničke večere sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edi Ramom i Zoranom Zaevim, predsedavajućim Savetom ministara BiH Zoranom Tegeltijom, premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem imala niz važnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

 

Najpre je razgovarala sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i šeficom Delegacije EP za Srbiju Tanjom Fajon. Nakon toga sastala se i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i imala bilateralni susret sa Boreljom.

- Razgovarali smo o reformama koje su potrebne da Srbija sprovede na putu ka EU, u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIR-ovih preporuka, međustranačkom dijalogu, dijalogu sa Prištinom. Važno je za sve građane regiona da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o temama koje nas razdvajaju.

Borelj je uoči večere rekao da je cilj okupljanja da se obnovi tradicija redovnih razgovora "o regionu sa regionom" i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi.

- Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti.

On je podsetio da su ministri spoljnih posolova EU prošle nedelje ocenili da je Zapadni Balkan "jedan od najvećih prioriteta EU", kao i da su podržali širok politički angažman sa regionom "koji ide preko okvira proširenja".

- Spremni smo da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkana će to učiniti vidljivim - rekao je Borelj.

Lajčak je nakon susreta sa premijerkom na svom tviter-nalogu napisao da su razmotrili sve važne teme, od regionalnog razvoja i promocije saradnje na Zapadnom Balkanu, do narednih koraka u dijalogu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)