PRVI KORAK KA UBISTVU: Radovan Karadžić osuđen na kaznu samice do kraja života!

Tanjug

15. 05. 2021. u 11:30

PREDSEDNIK Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu Karmel Ađijus odbio je juče prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je na „Tviteru” jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

ПРВИ КОРАК КА УБИСТВУ: Радован Караџић осуђен на казну самице до краја живота!

Arhiva

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, bivši lider Srba osuđen je na kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji.

Takođe, jedan od članova Karadžićevog pravnog tima advokat Goran Petronijević podseća da je upravo specijalna jedinca Velike Britanije učestvovala u potrazi za Karadžićem i u njegovom hapšenju 2008, ali prethodno i bombardovanju Republike Srpske 1994–1995. godine, čime se otvoreno stavila na neprijateljsku stranu.

- Prema tome, Radovan Karadžić sada ide u zarobljeništvo, u logor, a ne na izdržavanje kazne - objašnjava advokat.

On podseća da je upravo jedna od tačaka po kojoj je Radovan Karadžić osuđen – uzimanje talaca, vojnika iz mirovne misije, koja je to prestala da bude nakon NATO bombardovana RS, a među kojima je najviše bilo britanskih vojnika.

U britanskim zatvorima, prema rečima Petronijevića, osuđeni Srbi su u više navrata bili napadani od muslimanskih ekstremista, poput Radoslava Krstića, koji je jednom pretučen šipkom, a drugi put su pokušali da ga ubiju žiletom.

Upravo zbog toga, prilikom izjašnjenja o državi gde bi služio kaznu, odbrana je, kako kaže Petronijević, jedino tražila da to bude u zemlji u kojoj će njegova bezbednost biti na nivou, da se ne bi dogodilo isto što i sa Krstićem ili Biljanom Plavšić, koju su takođe napali muslimanski ekstremist u zatvoru u Švedskoj, ali je predsednik MMKS-a uradio upravo suprotno.

- Oni su kao Srbi tamo satanizovani, i boravak dr Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji je jako rizičan, čak prvi korak ka ubistvu - navodi Goran Petronijević.

On podseća da je 17. decembra 2015. doneta Rezolucija Ujedinjenih nacija koja sadrži poglavlje pod nazivom „standardi i minimalni uslovi za tretman zatvorenih osoba”, poznatije kao „Mendelina rezolucija”.

Prema ovom poglavlju mora da se obezbedi da zatvorenik kaznu izdržava koliko je moguće bliže svom mestu prebivališta, kazao je advokat i dodao da tu rezoluciju svi poštuju izuzev Haškog tribunala, sada MMKS-a.

Radovan Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor. Tom odlukom preinačena je kazna prvostepene presude tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Imaš DVE HILJADE razloga za registraciju na mozzartbet.com