ISPOVEST ĆERKE RADISLAVA KRSTIĆA: Mog oca tamo umalo nisu zaklali 2010. - olasila se nakon informacije da Karadžića premeštaju u Britaniju

S. J. M. - D. R. Đ.

14. 05. 2021. u 09:00 >> 12:52

DA je tata ostao u zatvoru u Velikoj Britaniji, on sad sigurno ne bi bio živ. Nijednog trenutka nije imao problema sa zatvorenicima Britancima, ali sa islamskim ekstremistima svakodnevno. Pre 11 godina ga umalo nisu zaklali.

ИСПОВЕСТ ЋЕРКЕ РАДИСЛАВА КРСТИЋА: Мог оца тамо умало нису заклали 2010. - оласила се након информације да Караџића премештају у Британију

Foto AP

Ovo, za "Novosti", priča Tamara Krstić, kćerka srpskog generala Radislava Krstića, kojeg je Haški tribunal osudio na 35 godina robije i koji je u početku kaznu izdržavao u Britaniji. Ona nam kaže da je njen otac tamo promenio pet zatvora i da je zbog toga što je osuđen za ratni zločin uvek bio smešten u visokorizični odeljak gde su i teroristi.

Baš zbog svega što je Krstić doživeo iza britanskih rešetaka, odbrana bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića je više puta sudu u Hagu predočavala da je rizično da on tamo bude poslat na izdržavanje doživotne kazne. Argumentacija je poslata i sedam dana pre nego što je Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu u sredu doneo baš takvu odluku.

Tamara Krstić nam kaže da u zatvoru Vejkfild njen otac od muslimanskih ekstremista nije smeo ni da izađe u hodnik da bi ih pozvao telefonom:

- Stalno su ga verbalno maltretirali i pretili mu. U tom zatvoru su kao u Sheveningenu imali mogućnost da kupe namirnice i sebi spremaju obroke, ali džaba vam sve kad ne smete da uđete u tu kuhinju. Nije smeo da izađe ni u šetnju, pa je mesecima bio u ćeliji. Kad bismo dolazili u posetu bili smo u jednoj velikoj prostoriji, gde je još 50 ljudi, pa su tada i nama svašta dobacivali. Bilo je grozno.

Krstićeva kćerka priča i da su jedan Albanac i dvojica muslimanskih ekstremista, 7. maja 2010. godine ušli u generalovu ćeliju i oborili ga na pod:

BRITANCI LAŽIRALI IZVEŠTAJE SUDU

BRANILAC generala Radislava Krstića Tomislav Višnjić rekao je za "Novosti" da je veoma iznenađen što je Tribunal izabrao Veliku Britaniju za zemlju u kojoj će Karadžić izdržavati kaznu, naročito imajući u vidu iskustvo koje su imali sa Krstićem:

- Nije bio problem samo bezbednost i napad islamskih ekstremista na Krstića, već što su britanske vlasti sve vreme sudu slale lažirane izveštaje, a posle napada, u kojem zamalo nije ubijen, umanjivale su svoju odgovornost. Sećam se da je sudija Patrik Robinson bio veoma ljut i naložio je da se Krstić vrati u Holandiju, ne zbog napada na njega, već zbog tog lažiranja. Krstić je u Engleskoj sve vreme bio diskriminisan i imao je jedan neprimeren tretman. Bezbednost mu je konstantno bila ugrožena, a uskraćena su mu i silna prava - od šetnje, do časopisa i odnosa službenika prema njemu. Pretrpeo je strahovit teror.

- Isekli su ga žiletom stavljenim u četkicu za zube. Pokušali su da ga zakolju. Nekoliko milimetara je nedostajalo da mu preseku glavnu arteriju na vratu. Preživeo je, jer je za islamistima ušao jedan Englez, zatvorenik, i počeo da viče, pa su odmah dotrčali i stražari. Doneli su peškire da zaustave krvarenje. Užas. Tata sad kaznu izdržava u zatvoru u Poljskoj, gde radi u biblioteci. Dva puta mesečno se čujemo putem "Skajpa" i telefonom, a zbog korone nismo mogli da ga posetimo više od godinu dana.

Kao argumente zbog čega za njega Velika Britanija nije prihvatljiva da u njoj izdržava kaznu, Karadžić je u svom dopisu Mehanizmu (pre nego što je odluka doneta) naveo da bi njegovo prisustvo u britanskim zatvorima bilo "veliko iskušenje" za neke ekstremiste.

- Jedina mera protiv te opasnosti bila bi samica za mene, ali to ne bi bili humani uslovi za ostatak mog života. Presuda ne propisuje ovu dodatnu kaznu, a niko drugi nema pravo da je uvede. Osim toga, ja ne nameravam da se odreknem kulturnih ili profesionalnih potreba i interesa, što znači da će mi biti potrebno mnogo knjiga i publikacija, kompjuter za pisanje, internet, mada u kontrolisanim uslovima. Nameravam da nastavim da se borim za pravdu, za moju slobodu, kao i da nastavim da pišem svoje knjige. Nisam siguran da bih za ove potrebe imao razumevanje u britanskim zatvorima - naveo je Karadžić.

Karadžić je napisao i da je Britanija bila veoma aktivan učesnik u jugoslovenskoj krizi sa značajnim angažmanom na strani srpskih protivnika:

- Tokom konflikta u Bosni zauzeli su neprijateljski stav prema Srbima i podržavali islamsko-fundamentalističku stranku (SDA) i njen režim odbijajući da pomognu muslimanske sekularne stranke koje su bile u saglasju sa Srbima u pokušajima da se izbegne rat. Vlada Velike Britanije ima sve dokaze o odgovornostima za događaje u Bosni, ali je pokazala veoma slab interes da se istina ustanovi. Doći će vreme kada će svima biti poznato, i kada će se zemlje koje su učestvovale u ovom nepravednom poduhvatu stideti, što ne želim Velikoj Britaniji.

Inače, Karadžić ne želi da služi kaznu u Britaniji i iz moralnih principa, jer, kako saznajemo, on ne može da oprosti Englezima to što su bili predlagači Rezolucije o Srebrenici u UN, kojom bi se srpski narod proglasio genocidnim.

SONjA KARADžIĆ JOVIČEVIĆ, ZA "NOVOSTI":

SVESNO PRIPREMAJU RADOVANOVO UBISTVO

APSOLUTNO i sa razlogom strahujemo za Radovanov život nakon vesti da ga prebacuju u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora. Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolika želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti - kaže, za "Novosti", Sonja Karadžić Jovičević, ćerka Radovana Karadžića.

Ona ističe da ima razumne osnove da sumnja da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao, ali da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rešenje po Radovana.

Potpuno je neshvatljivo, kako kaže, da Savet bezbednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovek krši pravilo koja je SB uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mandeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što bliže svojoj porodici.

- Što se nas porodice tiče, situacija je znatno otežana. Radovanu je ugrožen život, a nama, članovima njegove porodice, otežana je mogućnost da ga posećujemo i zbog viza i svih drugih okolnosti. Potpuno je urađeno sve suprotno praksi Saveta bezbednosti, a da ne govorim o tome da postoji želja da ga stave u samicu ili da 24 sata konstantno bude ugrožen. Ovo je priprema ubistva Radovana sa predumišljajem - uverena je Sonja Karadžić Jovičević.

Prema njenim rečima predsednik suda u Hagu nijednom Srbinu zatvoreniku, u kojem kazamatu da je bio, nije dozvolio smanjenje kazne ili puštanje na slobodu nakon odslužene dve trećine kazne. (S. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama