MILANOVIĆ KRIVI SRBE ZA JASENOVAC! Skandalozna izjava predsednika Hrvatske i neshvatljiva "zaboravnost" ambasadora SAD u Beogradu

D. MILINKOVIĆ

24. 04. 2021. u 09:00

ZA hrvatskog predsednika Zorana Milanovića srpske žrtve u Jasenovcu same su krive što su stradale! Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri otišao je možda i korak dalje, pa je Srbe ubijene tokom Drugog svetskog rata jednostavno - "zaboravio".

МИЛАНОВИЋ КРИВИ СРБЕ ЗА ЈАСЕНОВАЦ! Скандалозна изјава председника Хрватске и несхватљива заборавност амбасадора САД у Београду

Foto Tanjug

Ova dva istupa, slučajno ili ne, dogodila su se u Danu sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila.

Da stvari budu još monstruoznije, Milanović je svoju skandaloznu poruku poslao sa mesta najvećeg stratišta Srba, ustaškog logora Jasenovca:

- Dogodio se genocid, ali, pre svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, koji su tretirani kao neprijatelji, jer su pružali otpor. Rasni zakoni doneti su, pre svega, zbog Jevreja, a onda se dolazi do Srba koji su tu najmasovnije ubijani, ali su ciklus i dramatika ubistava bili drugačiji.

Američki diplomata je, s druge strane, na "Tviteru" prećutao srpske žrtve, navodeći da je "nacistički režim, sa ciljem da etnički i rasno očisti okupirane zemlje, počinio nezamislive zločine nad Jevrejima, Romima i Slovenima širom Evrope".

Za sagovornike "Novosti", poruke Milanovića i Godfrijevo "guranje" srpskih žrtava pod plašt slovenskih naroda, nastavak su kampanje stvaranja narativa o našem narodu kao zločinačkom, čak i genocidnom, a ne onom koji je najviše stradao.

Za istoričara Miloša Kovića nema dileme da su ove izjave nastavak trenda prećutkivanja i prikrivanja trostrukog genocida nad Srbima u 20. veku, u Prvom i Drugom svetskom ratu i tokom ratova devedesetih:

- Taj trend uočava se pre svega u delu zapadne javnosti, naročito u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Hrvatskoj. Genocid nad Srbima se relativizuje, kroz smanjenje broja žrtava, a sada posebno i kroz izmišljanje genocida koje su navodno Srbi počinili u Drugom svetskom ratu i tokom devedesetih, a sve kako bi se sakrio Jasenovac. Zamislite da nemački predsednik u Aušvicu pokuša da umanji jevrejske žrtve? Zamislite šta bi se Milanoviću dogodilo da je usred ovog logora relativizovao broj i način na koji su stradali Jevreji?

Istoričar Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, podseća i da je pre samo nekoliko dana nemački ambasador Tomas Šib poručio da Srbija mora da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid:

- Iza svega je možda neka vrsta poruke Zapada Beogradu, a zbog nezadovoljstva našom politikom prema Kosovu i Metohiji. Teško mi je da poverujem da Godfri može nenamerno da napravi ovakav previd i izostavi Srbe, pogotovo na dan sećanja na Jasenovac. Pogotovo imajući u vidu da se američki ambasador od dolaska u našu zemlju izuzetno trudio da se dopadne javnosti, obilazeći Srbiju i hvaleći našu hranu. Mislim da izjava Godfrija svakako zaslužuje pojašnjenje.

ISTINA NIKAKO DA SE PROBIJE

PREDSEDNIK SUBNOR, general u penziji Vidosav Kovačević, kaže, za "Novosti" da bi voleo da je ambasador Godfri napravio diplomatski gaf:

- Međutim, bojim se da je to nastavak tendencije da se Srbi uvek tretiraju kao loši momci, iako su najviše stradali. Voleo bih i da dođe do resetovanja odnosa Srbije i SAD i vraćanja na ona vremena kada se naša zastava vijorila na Beloj kući. Te 1918. nekako je do Amerike stigla istina o našim stradanjima i herojstvima, a sada, u 21. veku ta istina nikako da se probije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri