SRBI, NIKADA NE ZABORAVITE GENOCID NDH: Važna poruka italijanske novinarke - Vatikan krije istinu o ulozi Stepinca!

Jovanka SIMIĆ

21. 03. 2021. u 11:00

SRPSKI narod nikada ne sme da zaboravi genocid koji je nad njim izvršila NDH u Jasenovcu i drugim logorima u Drugom svetskom ratu.

СРБИ, НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТЕ ГЕНОЦИД НДХ: Важна порука италијанске новинарке - Ватикан крије истину о улози Степинца!

Foto D. Dozet

Budućnost svih nas zasniva se na prošlosti i ne može biti svetla ako zaboravimo svoje otvorene rane. Koliko god godina prošlo, mora se činiti sve da Jasenovac ne bude zaboravljen i da veličina te tragedije na bude umanjena.

U intervjuu, za "Novosti", kontesa Džini Maracani Viskonti, italijanska novinarka i publicista i direktorka američke Fondacije "Geri i Franka Maligan", naglašava da se slična tragedija dogodila u njenoj zemlji, svakako bi se zalagala da njena vlada učini sve što je moguće da se takav zločin zvanično prizna:

- Zločin nema rok trajanja. Podsetila bih da su Jermeni prvo priznanje genocida, koji su počinili Turci, dobili tek 100 godina kasnije, ali ne od svih naroda. Zanimljivo je da je taj genocid priznao papa Franja na stogodišnjicu jermenske tragedije 2015. godine, nazvavši to stradanje "prvim genocidom 20. veka".

Na koje načine Srbija treba da nastavi borbu da se puna istina o jasenovačkom genocidu sazna posle 76 godina?

- Predložila bih da se traži odšteta za žrtve NDH od Suda za ljudska prava u Strazburu. Makar dobili samo jedan evro odštete, ta presuda bi bila zvanično priznavanje genocida. Takođe mislim da bi trebalo jedan dan u godini posvećivati tim žrtvama. U Izraelu, na Dan sećanja, oglasi se sirena i svi građani nepomično zastaju dva minuta. To je veoma uzvišena i nezaboravna slika.

VELIKI PRIJATELj NAŠE ZEMLjE

NOVINARKA i publicista Džini Maracani Viskonti rođena je u Milanu u braku majke Amerikanke i oca Italijana. Po majčinoj liniji nasledila je titulu kontese. Godine 1992. u svojstvu novinara, boravila je u BiH, a docnije u nekoliko navrata putovala po ratištima od Hrvatske do Sarajeva, od Krajine do Crne Gore i do KiM. O Jasenovcu je prvi put čula 1993. godine intervjuišući Simona Vizentala.

Za vreme NATO bombardovanja naše zemlje bila je u Beogradu, gde i danas ima mnogobrojne prijatelje. Iz tog perioda je umetnička slika Mome Kapora koja krasi njen stan u Italiji.

Učestvovala je pre dve godine u Jerusalimu na Konferenciji o srpsko-jevrejskim vezama, u organizaciji MIP i Arhiva Vojvodine. Autorka je mnogobrojnih knjiga među kojima je i "Kapija islama."

Čiji su uticaji bili presudni da se Jasenovac i zlodela NDH gurnu pod tepih, mada su se pred veličinom tog zločina posramili i oni koji su oblikovali Jugoslaviju i Evropu posle Drugog svetskog rata?

- Jasenovac je bio prepreka pacifikaciji. Odgovornost hrvatskog katoličkog sveštenstva, saglasnog sa fašističkom vladom Ante Pavelića, mogla je biti prevaziđena samo zavesom tišine Vatikana i pape Pija Dvanaestog. I sam Tito je pokušao da izbegne suđenje Alojziju Stepincu kako ne bi izazvao bes Vatikana, jer Zapad je na Katoličku crkvu gledao kao na jedan od bedema protiv komunizma, a Tito je želeo da naglasi svoj položaj lidera nesvrstanih zemalja. U to posleratno vreme bili su aktuelni zločini Titovih partizana, pa nije bilo korisno za Jugoslaviju govoriti i o zločinima ustaša, naročito zato što ih je podržala Katolička crkva. Kao posledica ovih političkih izbora nad istrebljenjem Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu, posle 1945. nadvila se ogromna tišina.

Foto Privatna arhiva

Poglavnik NDH Ante Pavelić skrivao se u Rimu tri godine pre nego što je krenuo u Argentinu sa pasošem Crvenog krsta. Šta se desilo sa sanducima zlata koje je poneo sa sobom u Rim?

- Mnogi u Vatikanu su nesumnjivo bili svesni njegovog prisustva. Toliko, da je Pavelić, stigavši u Argentinu, rekao Huanu i Eviti Peron za sanduke zlatnih poluga koje je ostavio u Rimu. Evita Peron je odmah krenula u službenu posetu Večnom gradu. Tokom svakog susreta sa papom Pijem Dvanaestim bezuspešno je tražila to blago. Pavelićevo zlato poslužilo je kao osnova za stvaranje Vatikanske banke Jor, nazvane po osnivaču monsinjoru De Jorio.

VUČIĆ KiM VRATIO NA "SCENU"

BORAVILI ste na Kosovu pre i posle Kumanovskog sporazuma. Kakav ishod predviđate?

- S obzirom na sve međunarodne okolnosti, zaista je za divljenje to kako je predsednik Aleksandar Vučić uspeo da vrati tu temu u fokus svetske politike. SAD su dozvolile nezavisnost KiM kršeći međunarodno pravo i protivrečići rezoluciji 1422 Saveta bezbednosti UN. Međutim, suprotno tom "principu", SAD su žestoko kritikovale referendum i odvajanje ruskog Krima od Ukrajine. Evropa ne pomaže zahtevima Katalonije za nezavisnost od Španije. Kurdi ne mogu dobiti državu. Čini se očiglednim da ne postoje ista pravila i zakoni za sve. Ishod? Teško ga je dogledati, ali srpskoj strani želim neiscrpno strpljenje i upornost.

U knjigama i javnim nastupima, nazivate Stepinca "nadbiskupom genocida". Verujete li da će arhive iz vremena pape Pija, Stepinčevog savremenika, biti zaista otvorene?

- "Nadbiskup genocida" naziv je Rivelijeve knjige koja predstavlja jedan od najznačajnijih i najkompletnijih dokumenata o tom periodu u Hrvatskoj. Riveli je svoje podatke crpeo iz arhiva Kraljevske italijanske vojske i Vatikana. U jednom intervjuu on mi je rekao: "Čitajući te dokumente otkrio sam kutiju užasa, objavljenu, ali na Zapadu apsolutno nepoznatu. S obzirom na modalitete istrebljenja, shvatio sam nespremnost istoričara da pominju tu jezivu priču, gotovo svi osim Karla Falkonija u knjizi iz 1965. `Tišina Pija Dvanaestog` i nekoliko drugih knjiga u inostranstvu." Zato smatram da Arhiv Vatikana treba da bude otvoren za sve istraživače jer, nesumnjivo, sadrži informacije koje bi mogle da razjasne i ulogu Stepinca u genocidu.

Ne samo da su zapadne sile u međuvremenu zaboravile na zločine NDH, nego su devedesetih podstakle raspad Jugoslavije građanskim ratom u kojem su kao krivce označile Srbe?

- Devedesetih godina SAD i neke zapadne sile želele su raspad Jugoslavije iz različitih razloga: delom da bi eliminisale ono što su mislile da je poslednje utočište komunizma, delom da bi podržale neke jugoslovenske republike koje su snažno težile ka nezavisnosti. Moćnicima je to ujedno bila prilika za testiranje različitih oružja koja će se koristiti kasnije u Iraku, Libiji, Siriji. Jugoslovenski rat sam definisala kao prethodnicu ratova koji su tek trebalo da uslede.

EU MOŽDA NE PREŽIVI KORONU

EU pala je na korona-ispitu. Najnoviji primer je evropski "šamar" Italiji jer želi da se snabde ruskim vakcinama.

- EU je bila dobro osmišljen projekat koji je počeo da propada od kada su zemlje-osnivači bile primorane da uključe sve nacije koje su se odvojile od SSSR, kako bi osigurale konfrontaciju sa Rusijom. Od tog trenutka EU je na okupu držao lepak koji se zove "evro". Vremenom se duboka država infiltrirala u EU, a Brisel i NATO su sve više državama-članicama nametali svoje odluke. Evropa je ponovo šahovska tabla za ratne igre koje nemaju nikakve veze sa evropskim blagostanjem. Nije sigurno da će EU kao projekat opstati posle pandemije.

Kako tumačite to što se taj isti Zapad koji je pre tri decenije razmontirao Jugoslaviju, danas svim silama trudi da na okupu održi BiH kao zajednicu tri entiteta?

- Po pitanju BiH zapadne sile su u teškoj situaciji. Ako bi Srbima i Hrvatima bilo dozvoljeno da slede svoju volju za ponovnim ujedinjenjem sa Srbijom i Hrvatskom, od BiH bi ostala nezgodna Islamska država sa teškim upravljanjem zbog prethodnih odluka SAD da Turskoj "odreši ruke" na tom području. To bi omogućilo Saudijskoj Arabiji i Iranu da tu instaliraju škole i nevladine organizacije i njihove odgovarajuće tajne službe. Nema povratka bez otvaranja Pandorine kutije grešaka i pogrešnih ustupaka. Zapadne zemlje ne mogu prihvatiti da su se ponašale pogrešno. Zato je iz ugla Zapada bolje da nezadovoljni Hrvati i Srbi ostanu u BiH, kako bi uravnotežili situaciju.

Kako u tom kontekstu gledate na najave Dodika o izlasku Republike Srpske iz BiH i ujedinjenju sa Srbijom?

- Lično smatram odličnim rešenjem da se Republika Srpska ujedini sa Srbijom. Zašto stanovnici Kosova mogu da se odluče za svoju nezavisnost, a Srbi iz Bosne ne bi smeli?

Ali, danas nažalost, čak ni David ne bi mogao da sruši Golijata bez jakog kuma. Ko bi mogao podržati Republiku Srpsku? Rusija? Kina? Bojim se da možda ne bi otvoreno podržale Srbe, jer se suočavaju sa stalnim pritiskom Amerike i njihovih zapadnih sledbenika na komercijalnom i vojnom nivou. Rusija je posebno pod stalnim pritiskom SAD i NATO na svojim zapadnoevropskim granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas