KURTI MORA DA OMEKŠA: Vučić u ponedeljak u Briselu, premijeru tzv. Kosova spremaju packe, EU zatražila pragmatična rešenja

D. R .Đ. - G. Č.

22. 04. 2021. u 09:00

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić odlazi u ponedeljak u Brisel gde će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o evrointegracijama Srbije, a očekuje se da deo tih razgovora bude posvećen i pripremi nastavka dijaloga sa Prištinom.

КУРТИ МОРА ДА ОМЕКША: Вучић у понедељак у Бриселу, премијеру тзв. Косова спремају пацке, ЕУ затражила прагматична решења

Arhiva

Sredinom sledeće nedelje, u Briselu će boraviti i Aljbin Kurti, premijer privremenih kosovskih institucija, ali do susreta sa Vučićem neće doći pre maja.

Predsednik je nedavno najavio da ga očekuju dva puta u Brisel i da će tokom prve posete razgovarati sa evropskim predstavnicima Đuzepom Boreljom, Ursulom fon der Lajen, Oliverom Varheljijem i Miroslavom Lajčakom.

- Datum sledećeg sastanka dijaloga na visokom nivou biće objavljen u odgovarajućem trenutku - poručio je za "Novosti" portparol EK Peter Stano.

Kontakti "Novosti" u evropskoj prestonici to objašnjavaju time da u Briselu faktički smatraju da od njih ništa ne zavisi u ovom trenutku, već od spremnosti i želje strana u dijalogu, a da su oni "uvek spremni za novu rundu".

Od odvojenih sastanaka koje će u Briselu imati Vučić i Kurti očigledno zavisi i dalji tok dijaloga, imajući u vidu da Kurti zastupa tvrdu liniju koja koči dalji tok ovog procesa. Prema našim saznanjima, Kurtiju će u EU jasno skrenuti pažnju da od njega očekuju da smekša poziciju i krene ka pragmatičnom rešenju.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je u septembru, kada su se u Briselu sastali Vučić i tadašnji premijer privremenih institucija Avdulah Hoti. U međuvremenu, na mesto predsednika vlade došao je Kurti koji će sada predvoditi prištinsku stranu, ali kako je najavljeno to će biti u koordinaciji sa predsednicom Vljosom Osmani. Iako oba ova političara ne smatraju da dijalog sa Beogradom treba da bude njihov prioritet, EU kao i predsednici SAD Džozef Bajden i Francuske, Emanuel Makron proteklih dana su ih "obavestili" da od njih očekuju da rade na normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Uoči nastavka dijaloga mediji u Prištini spekulisali su da će se u ovaj proces na jesen uključiti i Rusija. O ovoj mogućnosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje rekao je da Moskva ništa ne nameće, ali da će biti spremna da se odazove na svaki predlog koji dobije od rukovodstva Srbije. Takođe je ponovio stav Moskve da će Rusija podržati svako rešenje za Kosmet koje je prihvatljivo za Srbiju.

Pre Lavrova je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da Rusija i bez učešća u dijalogu ima mogućnosti da utiče na pitanje Kosova i da je uvek spremna da razmotri uključivanje u taj proces, ako Beograd bude imao interes za to.

Da bi se Rusija zvanično uvela u dijalog, morao bi da se promeni njegov format koji jedino Evropsku uniju prepoznaje kao medijatora, što je potvrđeno i Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 9. septembra.

RAZGOVORI U PARIZU JOŠ DALEKO

INFORMACIJA da bi put do rešenja u dijalogu mogao da se traži preko Pariza, kako su to najavili prištinski mediji, ako do takvog sastanka uopšte i dođe u francuskoj prestonici, izvesno čeka briselski rasplet.

Izvori "Novosti" u Jelisejskoj palati u sredu su istakli da ne potvrđuju organizaciju takvog skupa u blisko vreme, i uputili na Ke d'Orsej, gde su opet naglasili da ne komentarišu navode iz štampe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!