PREDSEDNIK O GORUĆIM TEMAMA: Srbija mora da bude zemlja pobednika, a nećemo dozvoliti novi pogrom ili ponižavanje!

Novosti online

17. 04. 2021. u 21:02 >> 22:55

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras u emisiji "Fokus" na televiziji B92.

ПРЕДСЕДНИК О ГОРУЋИМ ТЕМАМА: Србија мора да буде земља победника, а нећемо дозволити нови погром или понижавање!

Foto: Prinscreen

Prva tema gostovanja je takozvani "non pejper" koji je navodno Janez Janša dostavio Briselu.

- Krenuli smo od najtežeg pitanja. Sve što budem govorio, govoriću iskreno. Nisam video nikakvu mapu, nikakav plan. To što nekima ne odgvara da o tome govore, već bi da to pripišu Srbiji, to mnogo više govori o njima, nego o nama. Ja nisam neko ko će lažno da optuži bilo koga.

- Premijer Janša je jedan otvoren čovek - rekao je predsednik i naglasio da su njih dvojica imali potpuno suprotne stavove, međutim da je on jako iskusan političar.

- Ja bilo kakav plan, bilokakve mape, nisam video. Lagao bih kada bih bilo šta drugo rekao - naglasio je predsednik. (Vest o "non-pejperu" možete čitati KLIKOM OVDE)

- Ne znam gde su to videli neki drugi, ne znam kako su to videli, ali znam nešto drugo. Znam da već decenijama, kad god bi se govorilo o drugim nacionalizmima na prostoru Jugoslavije, to je bilo usputno. Ali kada bi bilo ko bilo šta rekao o srpstvu, taj bi bio prokazan, taj bi bio "stavljen uza zid" i o njemu bi se govorilo sve najgore - rekao je predsednik.

Foto: Printscreen

Predsednik je naglasio da je veoma čudan orkestrirani napad tri zemlje regiona na Janšu, pa i njega usputno.

- Kada se sa svim tim suočite vi znate da će svaki vaš pokušaj da učinite da Srbija postane ozbiljna država, da vas osude sa svih strana.

Predsednik je podsetio na sukobe u Kumanovu između albanskih terorista i makedonske vojske.

- Ceo svet je govorio sedite, dogovorite se, pa Ohridska deklaracija i tako dalje. Albanaca je u Makedoniji 24% i podrazumeva se da Albanac može da bude premijer. Šta Srbi mogu da budu u Crnoj Gori? - pitao je predsednik.

Predsednik je podsetio i na to da u Crnoj Gori Srbi nikako ne mogu da budu ministri.

- Kada imate takav pritisak spolja, u kom je Srbija ta koja mora da bude slabija i svi ostali moraju da budu ujedinjeni protiv Srbijie, onda vi imate problem. Da se saglasimo sa tim i da uđemo u tu matricu svesnog optuživanja sebe i pripisivanja krivice svom narodu? Koji samo želi da bude svoj na svome,

- Nisu Srbi ni iz Banjaluke i iz Pljevalja došli tu, oni tu žive vekovima - naglasio je predsednik. (Šta je predsednik pričao o pritiscima na Srbiju možete čitati i KLIKOM OVDE)

Foto: Prinscreen

- Šta god da kažete, jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena Srbija - rekao je Vučić.

- Nikada se neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka.

Vučić se osvrnuo i na istorijske falsifikate u antisrpskim izjavama koje stižu iz Crne Gore.

- Zamislite da jedan iz zemlje Beneluksa kaže ovaj ne može da uđe u Vladu jer je Srbin, a mi ne smemo da pitamo za naš narod.

- Pećinski nacionalizam baštine oni koji bi da menjaju istorijske činjenice. Koji bi sve da falsifikuju i ono za šta su se zalagali.

Britanski diplomata Timoti Les se slaže sa takozvanim "non pejperom" i stvaranjem nacionalnih država na Balkanu.

- Ja ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem (tzv.) Kosova i Albanije, moram da poštujem integritet BiH, ali mi se najviše nameće jedno pitanje. Skočili su neki iz građanskog društva. Nisu skočili na ujedinjenje Kosova i Albanije jer vole Kurtija i nije ih to zabolelo dodao je predsednik.

On je rekao da njih najviše boli deo koji se odnosi na Republiku Srpsku.

- O čemu vi pričate, o nepromenjivosti granica?  A vi ste promenili granice 2008. godine. Tada granice nisu nepromenjive? - pitao je Vučć.

- Vi svi mislite da smo mi u Srbiji kreteni?

- Nama je potrebno da se borimo, da razgovaramo, da dijalogom dođemo do kompromisa sa Prištinom i da se ništa ne dešava ovde. (Predsednik je rekao da Srbija neće dozvoliti novi pogrom na Kosovu i Metohiji, a više o tome možete čitati KLIKOM OVDE)

Strane investicije

Predsednik je zatim ekskluzivno pokazao papire koji pokazuju da Srbija ima gotovo duplo više nego BiH, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija zajedno priliva stranih investicija.

- Imamo bolju stopu rasta od svih njih, jesmo li mi krivi zbog toga? - upitao je Vučić.

- Mi smo odgovorna zemlja, mi nećemo sukobe u regionu, osim da pitamo za prava svog naroda.

Foto: Printscreen

Izjava Salija Beriše

- Sali Beriša stoji iza Ljuljzima Baše - rekao je Vuić i naglasio da su uskoro izbori u Tirani.

- Naravno, za njih i ponosan sam na činjenicu da sam im najveća smetnja, hzato što oni neskriveno govore o stvaranju "Velike Albanije" i niko na to ne reaguje - naglasio je Vučić i rekao da niko od nas ne govori o "Velikoj Srbiji" a opet trpimo najveće napade.

Dijalog Beograda i Prištine

Na pitanje o izjavi Vjose Osmani o navodnoj tužbi protiv Srbije i napadima na Srbe na Kosmetu.

- Nemojte da zaboravite da smo šest mesecii gledali glorifikovanje Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

- To je toliko besmisleno, glupo, da ja više nemam reči.

- Sada ćete vi, trudeći se da pronađete kompromis, onda je jasno da to ne želite. Jasno je da želite da zamrznuti konflikt ostane.

- Za nas je to pitanje strahovitog napretka. Nama to ne treba, ali nećemo dozvoliti pogrom i proterivanje našeg stanovništva. Mnogo toga smo preživeli. To se neće dogoditi.

Foto: Printscreen

Ulaganje u Vosjku Srbije

Predsednik je večeras potvrdio da su u Srbiju stigli Migovi iz Belorusije.

- Naša vojska je 20 do 25 puta snažnija - rekao je Vučić i dodao da ćemo zbog toga biti pod pritiskom.

- Naši stavovi su dijametralni, tu Brisel ne može mnogo da pomogne. Ali, naša obaveza je da radimo na približavanju, naglasio je Vučić.

- Ja samo mislim da je bolje da nemamo zamrznut konflikt, da ne ostavljamo našoj deci probleme.

Optužbe za genocid

Na pitanje kako je  moguže da ovde postoji bilo ko ko želi da optuži naš narod za genocid predsednik je rekao:

- Stravičan zločin se dogodio u Srebrenici i nemojte da mi zbog nekih drugih stvari zaboravimo da pokažemo pijetet prema žrtvama - rekao je Vučić.

- Ja moram da kažem da je to jeziv zločin.

- Oko pravnih terminologija, to moram da naglasim, to je druga stvar. Vidite da je u pitanju politika i etiketiranje jednog dela naroda, ali to je najviše dolazilo iz Beograda.

Foto: Printscreen

- Postoji ta potreba za dodvoravanjem zapadnim ambasadama jer mislite da će vas oni dovesti na vlast - rekao je predsednik i naglasio da on to primećuje čak i u svojoj stranci - S druge strane postoji taj autošovinizam jer tako ćeš pokazati internacionalizam i kosmopolitizam. Treća stvar je koristoljublje, a četvrto u "krugu dvojke" to je socijalna prihvatljivost.

- Ako govorite protiv srpskog naroda, onda ćete biti prihvatljivi.

- Mi imamo značajan deo Bošnjaka koji živi u našoj zemlji i ja se nadam da će oni razumeti da ih gledamo kao sve ostale stanovnike naše zemlje - rekao je Vučić i naglasio da se u taj deo Srbije najviše ulaže i gradi.

- Treba da gradimo budućnost, a ne da se spremamo za još jedno poluvreme - naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je primetio da je istoričar Čedomir Antić jedini koji je bilo šta pročitao i izrazio svoje miljenje o takozvanom "non pejperu".

- Ovde strane ambasade rade svoj posao, ali više ne formiraju Vlade.

Vakcinacija u Srbiji

- U ponedeljak stiže još 211.000 Fajzerovih vakcina, najavio je Vučić - Kinezi i Fajzer rade kao švajcarski sat što se isporuke tiče našalio se Vučić.

- Ja sam ponosan na naše timove. Sa vakcinama radimo veliki posao, vidite da sam nervozan oko toga. 

- Onda nam stiže još 500.000 kineskih. 

- Niko živi ne poštuje ugovore, sem Kineza i Fajzera.

- Doneli smo odluku pre dva dana, imali smo težak sastanak.

- Mi smo na sastanku odlučili da idemo u proizvodnju četvorovalentne vakcine protiv gripa, osim toga da povećamo proizvodnju vakcine protiv tetanusa. Dvadeset miliona smo izdvojili za zgradu.

Predsednik je rekao da je ulaganje u proizvodnju tu vakcine 100.000.000 evra i objasnio da "postajete sila" kada imate četvorovalentnu vakcinu protiv gripa. On je objasnio da veruje da za četiri godine možemo to da postignemo.

Foto: Printscreen

Fabrike u Srbiji

Predsednik je done u emisiju i spisak fabrika koje će se uskoro otvoriti u Srbiji. Jedna od njih je korejska kompanija u Smederevskoj palanci.

- Uskoro idem u Valjevo da potpišem ugovor.

Predsednik je dodao da će se otovriti fabrike u Kragujevcu, Novom Sadu, Priboju...

- Da mi u Srbiji gradimo i pravimo delove za avione.

Predsednik je naglasio da zbog toga moramo da se vakcinišemo i da rešimo problem korone.

Popuštanje mera

Kada je u pitanju popuštanje mera Vučić je rekao:

- Ne zna se, ali brojevi su mi večeras ohrabrujući, ono što sam video. Bolji nego juče.

Predsednik je rekao da će drugu dozu primiti negde na jugu Srbije.

On je naglasio da Srbija ove godine mora da dostigne rast od 6%, a da bi to postigli, moramo da pobedimo koronu i da nastavimo da radimo.

Foto: Printscreen

Uticaj medija

U toku emisije je prikazan prilog u kom se vidi koliku je ulogu imao SiEnEn u rušenju Donalda Trampa. Voditelj je prokomentarisao da je slična situacija i u Srbiji.

- Ovde rade gore. Doduše, tamo su to radili intenzivnije, ovde s vremena na vreme imaju vremensku prognozu - našalio se Vučić i dodao kako je čudno to što u vremensku prognozu nisu stavili njega i njegovu familiju.

Postrojenja za preradu vode

Predsednik je pokazao mapu gde se i sa kim rade postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže ukupne dužine više od 6.000 kilometara.

- To će biti jedna potpuno nova Srbija.

- To je deo projekta Srbija 2025.

Foto: Printscreen

Ekološki protesti i mini hidroelektrane:

- Ja neću da se dodvoravam nikome. Tražite od nas da smanjujemo korišćenje uglja u proizvodnji električne energije. Nema uglja, nema struje, rekao je Vučić i dodao da ne želi sebi da dozvoli da kupujemo struju.

- Da ukidamo Kolubaru, da ukidamo Kostolac, ne pada mi na pamet!

- Onda da dobijete 10 ili 15 hiljada ljudi bez posla, ona u EPS-u 30.000, ne pada mi na pamet.

Predsednik je dodao i da mi kao država moramo da se bavimo ali ne da nam to bude nova ideologija fatalizma.

- Dajte da čuvamo naše reke, planine, ravnice, da smanjujemo ugao uglja i čvrstog goriva u domaćinstvima, ali da vodimo računa o našoj državi.

- To treba da bude agenda, ali ne agenda političkog fatalizma!

Predsednik je govorio i o izgradnji Moravskog koridora koji će biti prvi potpuno digitalni auto put u Srbiji, a koji će spojiti istočni i zapadni koridor.

Foto: Printscreen

Savamala

Predsednik je i večeras ponovio da bi sam seo u bager ili buldožer da ruši u Savamali ukoliko to znači da će se izgraditi nešto velelepno.

Uticaj stranih ambasada u Srbiji

Večeras je prikazan snimak sa N1 na kom novinar Slobodan Stupar govori osvojoj ideji "zauzimanja" vlasti. Po njegovom mišljenju, vlast se preuzima zahvaljujući stranim ambasadama.

- Danas se ulaže ogroman novac na različite načine u "diverzifikovanje ideja i medija" i ja nemam nikakav problem sa tim - rekao je Vučić.

- Na vlast se dolazi voljom naroda, rekao je predsednik.

Foto: Printscreen

Hoće li Petar Jojić i Vjerica Radeta biti izručeni u Hag?

Predsednik je rekao da mi imamo institucije koje o tome odlučuju.

- Sad ću ja da idem u Savet bezbednosti da im odgovaram po tom pitanju.

- Ovo je pitanje odnosa prema državi. Ne dam da ponižavate i gazite Srbiju onako kako ste to radili godinama!

Afera prisluškivanje

Voditelj je "aferu prisluškivanje" uporedio sa situacijom u Makedoniji kada je na vlast došao Zoran Zaev, međutim predsednik je rekao da ne vidi sličnost u ta dva slučaja.

- Ja ne izvršavam ničije naloge sem naloga građana Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)