RUSIJA BRANI SRBIJU: Razgovori o „velikoj Albaniji“ su provokacija, NATO pokrovitelji Prištine da to zaustave!

Novosti online

16. 04. 2021. u 18:28

RAZGOVORI o „velikoj Albaniji“ su provokativni i Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

РУСИЈА БРАНИ СРБИЈУ: Разговори о „великој Албанији“ су провокација, НАТО покровитељи Приштине да то зауставе!

Foto: EPA/ilustracija

Smatramo da su to neprihvatljive i štetne ideje, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem.

- Razgovori o 'velikoj Albaniji' traju više godina i mi uvek pozivamo naše kolege iz EU i NATO koje štite Prištinu da prekinu takva raspoloženja i spreče forsiranje takve retorike - naveo je Lavrov.

On se osvrnuo i na tzv. slovenački „non pejper“ o preispitivanju granica na Balkanu.

- Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od biše Jugoslavije, treba se samo setiti kako naši zapadni partneri uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija usrdno pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje posleratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike. A kad se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti onda je stav Brisela potpuno drukčiji. Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji - poručio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je i ovom prilikom ponovio da će Rusija podržati svako rešenje za Kosmet koje je prihvatljivo za Srbiju.

Na pitanje o mogućem uključenju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da Rusija ništa ne nameće ali da će biti spremna da se odazove na svaki predlog koji dobije od rukovodstva Srbije.

(Sputnjik)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Komandant 1001

17.04.2021. 11:48

Jedino rešenje je za Srbiju da uđe u vojni Savez sa Rusijom i da se popstave ruske vojne baze po Srbiji.....time bi Srbija zauvek odbacila zapadnjačke "trganje" Srbije