NEĆE ČOPOR ZA STOLOM: Lider Narodne stranke traži da se SSP konačno izjasni o pregovorima o izbornim uslovima

V. M.

18. 03. 2021. u 10:36

OPOZICIJA, po svemu sudeći neće uspeti da postigne dogovor o jednoj platformi i zajedničkom nastupu na međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima.

НЕЋЕ ЧОПОР ЗА СТОЛОМ: Лидер Народне странке тражи да се ССП коначно изјасни о преговорима о изборним условима

Jeremić i Đilas

Nakon što se mesecima pisalo o lošim odnosima između dve partije koje pretenduju da budu centar okupljanja u opoziciji - Narodne stranke i SSP - lider narodnjaka Vuk Jeremić pozvao je Dragana Đilasa da se "konačno izjasni bez uvijanja" o jedinstvenom nastupu opozicije.

Jeremić je, gostujući na N1, rekao da opozicija ne može da postigne ništa "ako na pregovore ode u čoporu, gde će svako probati da glumi čoporskog vođu".

Narodna stranka se zalaže za to da opozicija nastupi jedinstveno i pošalje samo dva pregovarača, koji ne bi bili članovi stranaka.

- Retko ko razume zbog čega SSP insistira na tome da na pregovore ode buljuk ljudi, među kojima moraju biti i patrljci Pokreta slobodnih građana i predstavnici bivše šabačke vlasti, i da je to vredno žrtvovanja jedinstva bojkot opozicije. Na potezu je predsednik SSP Dragan Đilas - da se više ne igramo mačke i miša. Samo se oni ne slažu s tim od svih relevantnih aktera u opoziciji - rekao je Jeremić, koji je dosad odbijao da otvoreno govori o neslaganjima i ličnom sukobu sa Đilasom.

Odgovor, bar zvanični, do zaključenja ovog broja nije dobio. Nezvanično, iz dela opozicije bliskog Đilasu može se čuti da SSP ne namerava da napravi bilo kakav ustupak i saglasi se sa Jeremićevim planom. U ovoj stranci smatraju da bi, ako bi poslala samo dva predstavnika, "bojkotaška" opozicija bila nadglasana u dijalogu u kojem će samo u ime SNS verovatno učestvovati pet predstavnika, kao i predstavnici svih manjih partnera u vlasti, ali i drugih opozicionih stranaka koje oni smatraju "lažnom opozicijom".

Iz tog dela opozicije stigao je odgovor Tatjane Macure iz Stranke moderne Srbije, koja kaže da svako ko "potura nezavisne ljude" u međustranački dijalog, želi unapred da skine sa sebe odgovornost:

- Veštački sukob koji kreiraju Jeremić i Đilas oko tema koje su za većinu nebitne, ima za cilj jedino to da medije okupiraju samo predstavnici dve organizacije, uz analitičare koji su im privrženi i da do besvesti iscrpljuju svaku želju građana da se uključe u politički život.

Podršku Jeremićevom predlogu pružile su Dveri, koje poručuju da su spremne da se odreknu svojih predstavnika u dijalogu zarad jedinstva opozicije, kao i pokret "1 od 5 miliona".

STIŽU PLATFORME

PLATFORMU za dijalog o izbornim uslovima Skupštini Srbije već su predale grupacija okupljena oko SDS, Nove i "Ne davimo Beograd", kao i grupa manjinskih stranaka. Posebnan predlog priprema i DSS, kao i još neke manje partije. SSP je svoj predlog poslala evropskim posrednicima i zasad ne namerava da platformu dostavi i Skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili