HOĆE DIJALOG NA "DRUGOM KOLOSEKU": Sve duža lista stranaka koje žele da o izbornim uslovima razgovaraju bez prisustva evropskih posrednika

V. M.

06. 03. 2021. u 11:24

PROCES priprema za međustranački dijalog uz posredovanje Evropske unije zvanično je počeo prvog dana marta, ali stranke koje su se izjasnile za pregovore bez učešća stranaca još čekaju poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića.

ХОЋЕ ДИЈАЛОГ НА ДРУГОМ КОЛОСЕКУ: Све дужа листа странака које желе да о изборним условима разговарају без присуства европских посредника

Arhiva

U međuvremenu raste spisak partija koje žele da o izbornim uslovima razgovaraju bez posrednika EU.

Dačić je, nakon što su neke partije, među kojima su DSS i SRS, poručile da ne treba uključivati strance u dogovor o izbornim uslovima, najavio da će za njih biti organizovani razgovori na drugom koloseku.

Lider DSS Miloš Jovanović kaže da Dačićev poziv još nije stigao, ali očekuje da će se to uskoro dogoditi:

- Predsednik Skupštine je o tome javno govorio i mi smo to u načelu prihvatili, tako da ne očekujem da će biti problema u organizaciji ovog dijaloga.

Jovanović veruje i da vođenje razgovara po dva plana, kao ni to što se za učešće u dijalogu javljaju i sasvim nerelevantne stranke, neće uneti konfuziju u međustranački dijalog:

- Pretpostavljam da neće svi koji su zainteresovani dobiti poziv. Mora se u obzir uzeti i relevantnost partije.

Osim DSS, za učešće u dijalogu bez EU, izjasnio se i Pokret obnove Kraljevine Srbije, sa kojim je Jovanovićeva stranka već uspostavila saradnju. Rezervu prema evropskom posredovanju pridružila se i DjB, koja je, prema poslednjim istraživanjima, jedina opoziciona stranka koja samostalno može da pređe cenzus. Kandidata za "drugi kolosek" ima i među partijama vlasti. Pokret socijalista Aleksandra Vulina poručuje da su spremni da razgovaraju o izbornim uslovima sa svim opozicionim partijama, ali da smatraju da ne treba učestvovati u dijalogu u kojem posreduju stranci i nevladine organizacije.

Rezervu prema tom formatu iskazao je i SPAS, a predsednik te stranke Aleksandar Šapić rekao je da oni verovatno neće imati svoje predstavnike, već smatraju da SNS treba da predstavlja čitavu vladajuću koaliciju. Imamo i onih, poput samostalnog poslanika Vladana Glišića, koji žele da učestvuju u oba dijaloga.

PRIJAVILI SE I KOMUNISTI

POKS je prvi javno saopštio imena svojih predstavnika u dijalogu - to će biti predsednik stranke Žika Gojković i njegov zamenik Mirko Čikiriz. Javili su se i komunisti NKPJ i SKOJ koji su delegirali Aleksandra Banjanca i Aleksandra Đenića. Socijalisti još nisu doneli zvaničnu odluku, ali verovatno će ih predstavljati Đorđe Milićević i Žarko Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)