ZAHTEVI RASUTI U PLATFORMAMA: Opozicija će na međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima nastupiti sa nekoliko dokumenata

D. MILINKOVIĆ

10. 03. 2021. u 09:37

TAČAN datum kada će startovati međustranački dijalog i format tih razgovora još nije poznat, a u Skupštinu Srbije počele su da pristižu platforme sa predlozima za poboljšanje izbornih uslova.

ЗАХТЕВИ РАСУТИ У ПЛАТФОРМАМА: Опозиција ће на међустраначком дијалогу о изборним условима наступити са неколико докумената

Arhiva

Kako sada stvari stoje, tek predstoji "inflacija" ovih dokumenata iz rascepkane opozicije, što će samo dovesti do dodatne konfuzije, ali i gužve za pregovaračkim stolom.

Zasad nije definisano ni da li će se u dijalogu raspravljati o svakoj pojedinačnoj platformi, što bi, upozoravaju sagovornici "Novosti", moglo da traje unedogled, ili će biti napravljen spisak zajedničkih zahteva opozicije, pa da se onda o njima vodi diskusija.

Šef parlamenta Ivica Dačić potvrdio je da su se neke stranke odazvale njegovom pozivu i dostavile platforme. On je rekao i da je predložio da se sa strankama razgovara od 15. do 19. marta, ali da je to bilo prebrzo za evropske poslanike koji će takođe učestvovati u dijalogu:

- U toku je pripremna faza, a evroparlamentarcima se ne žuri. Oni žele da razgovaraju i sa parlamentarnim i sa vanparlamentarnim strankama, kao i sa Vladom Srbije, posle čega će biti napravljena dinamika, spisak tema i lista učesnika.

Svoje platforme zasad je predala grupa od šest manjinskih stranaka, kao i blok oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića. Tačnije, zajedničku platformu su predale SDS, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Mađarski pokret, "1 od 5 miliona", Vlaška stranka, KLIP Marka Bastaća, Nova Srbija Velimira Ilića, Demokrate Srbije Branislava Lečića i Zelena stranka.

Na ovom spisku, međutim, nema Demokratske stranke Srbije, koja je učestvovala u formulisanju zajedničkog dokumenta i podržala njegovu prvu verziju. Miloš Jovanović, lider DSS, za "Novosti" objašnjava zašto je do toga došlo:

- Naši partneri su na kraju odlučili da u platformu uđe i zahtev o razdvajanju izbora na svim nivoima, što je za nas neprihvatljivo, jer smatramo da bi to za većinu opozicije bio samoubilački potez, s obzirom na to da većina stranaka nema infrastrukturu i mogućnosti da u kratkom roku vodi više kampanja. Sa svim ostalim delovima platforme koja je predata se slažemo i podržaćemo ih. Mi ćemo verovatno predati naš dokument, bez zahteva za razdvajanje izbora, za deo dijaloga bez predstavnika iz Brisela, a koji tražimo.

Blok okupljen oko SSP Dragana Đilasa, zasad ništa neće predavati u Skupštinu. Oni su zahteve poslali posrednicima iz EP.

NAJMANjI ZAJEDNIČKI IMENITELj

Bojan Klačar, iz CeSID-a, kaže da mu se čini nemogućim i nerealnim da se pojedinačno raspravlja o svakoj platformi koja dođe u parlament:

- Realnije je da se kandiduju određene teme ili blokovi tema o kojima bi se stranke izjašnjavale, odnosno da se definiše najmanji zajednički imenitelj i on pretoči u izborne zakone i propise.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024