DA SE NE ZABORAVI: Danas se navršava sedamnaest godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji

D. Zečević

17. 03. 2021. u 12:39

POVODOM sedamnaestogodišnjice martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji danas će se održati niz manifestacija u znak sećanja na žrtve ovog orgganizovanog i orkestriranog napada nad Srbima širom Kosmeta.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Данас се навршава седамнаест година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији

Albanac lomi krst na crkvi u Podujevu / Foto Printskrin

Cetralnu manifestaciju i ove godine organizuju Kancelarija za Kosovo i Metohiju, eparhija raško-prizrenska kao i Dom kulture Gračanica u saradnji sa Udruženjem porodica kosmetskih stradalnika. Uz poštovanje svih epidemioloških mera u 11 sati održaće se parastos u manastiru dok će potom uslediti polaganje belih ruža u znak sećanja na nevine žrtve ovog pogroma. Ruže će biti oložene ispred spomenika Missin u dvorištu Doma kulture posvećenom svim kidnapovanim i ubijenim Srbima na KiM. Uslediće otvaranje izložbe Likovne kolonije “Jesen u Prizrenu” u Kulturnom Centru u Gračanici dok će u 12 i 15 uslediti Akademija povodom martovskog pogroma u velikoj sali Doma kulture.

I na severu Kosmeta obeležiće se ovaj dan koji je ostao u najcrnjem sećanju Srbima sa Kosmeta kada je u trodnevnom pogromu 2004.godine stradalo 19 osoba, među kojima osmoro Srba i 11 Albanaca, zapaljeno i uništeno više oko 900 srpskih kuća a proterano iz svojih domova oko 4.000 Srba. Spaljeno je i oskrnavljeno 35 svetinja i manastira Srpske Pravoslavne Crkve, među njima i oni koji predstavljaju svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom su UNESKO-a. Povodom ovog nekažnjenog zločina nad Srbima, njihovom imovinom i svetinjama kraj spomenika Beli Anđeo u Kosovskoj Mitrovici, u 10 sati politički predstavnici i porodice nastradalih položiće vence dok će u 11 sati u Mitrovačkom dvoru biti održana akademija povodom sedamnaestogodišnjicemartovskog pogroma.

Inače, prema procenama UNMIK-a u pogromu je na 33 lokacije učestvovalo oko 60.000 Albanaca. U sveopštem napadu Albanaca nad Srbima, njihovom imovinom i kulturnom baštinom, spaljene su i Bogorodica Ljeviška (pod zaštitom Uneskoa), Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič.

U pogromu, koji je usledio posle lažne kampanje lokalnih albanskih medija u kojoj su meštani Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka pri čemu se jedan dečak utopio u reci, povređeno je više od 900 osoba, a tadašnji portparol UNMIK-a, Derek Čepel je demantovao da su dva dečaka stradala bežeći od Srba, i ocenio da je nasilje bilo planirano.

Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17. i 18. marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela odgovarajuću rezoluciju.Inače, za organizatore i inicijatore ovih zločina označavane su Studentksa organizacija u Prištini, veterani “OVK” ali i neke od političkih partija Albanaca. Uprkos brojnim zločinima počinjenim nad Srbima sa ciljem da etnički očiste Kosovo od Srba za martovski pogrom procesuirano je svega oko 400 osoba albanske nacionalnosti od kojihsu neki osuđeni blagim kaznama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri