NA JARINJU VIŠE OD 24 SATA: Kancelarija za KiM osudila privremene institucije u Prištini zbog onemogućavanja ulaska ekipi RTS

D. ZEČEVIĆ

16. 02. 2021. u 19:37

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila pokušaj privremenih institucija u Prištini da ekipi Radio televizije Srbije, koja se na dministrativnom prelazu Jarinje nalazi više od 24 sata onemoguće ulazak na teritoriju pokrajine.

НА ЈАРИЊУ ВИШЕ ОД 24 САТА: Канцеларија за КиМ осудила привремене институције у Приштини због онемогућавања уласка екипи РТС

Foto: Arhiva Novosti

Iz Kancelarije podsećaju da je ovo treći slučaj u nizu da kosovska policija ne dozvoljava novinarima iz centralne Srbije da izveštavaju sa Kosova i Metohije, odnosno da je prethodno medijskim kućama RTV Pink i RTV Kraljevo zabranjen prelazak preko administrativne linije na Jarinj. Novinari ovih redakcija suočili su se sa višesatnim, neosnovanim proverama od strane kosovske policije, da bi bez obrazloženja bili sprečeni da obave svoj novinarski zadatak.

- Kroz isti tretman od juče poslepodne prolaze i novinari RTS-a koji snimaju serijal “Pravo na sutra” o otetoj i uzurpiranoj imovini na KiM. Kancelarija za Kosovo i Metohiju i o ovom najnovijem kršenju prava na slobodu kretanja, prava na slobodu izveštavanja i informisanja s kojim su se suočili novinari RTS-a, obavestiće administraciju EU u Briselu. Očekujemo od evropskih predstavnika da se jasno odrede prema politici zabrana i rampi koju sprovode institucije u Prištini i omoguće medijima iz centralne Srbije da nesmetano, bez pritisaka, maltretiranja i zastrašivanja obavljaju svoj novinarski zadatak - ističu iz Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije postavljaju pitanje da li ovakve zabrane zapravo služe da se spreči da istina o dešavanjima na Kosovu i Metohiji  bude dostupna široj javnosti?

- Nedopustivo je da novinari bilo koje medijske kuće imaju tretman kakav prethodnih dana imaju mediji iz centralne Srbije koji pokušavaju da izveštavaju sa prostora Kosova i Metohije - zaključuje se u sapopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)