UDARA I NA NAŠ USTAV: Kandidat za premijera u Prištini Aljbin Kurti ne krije plan koji namerava da isporuči Briselu

D. R. Đ.

10. 02. 2021. u 09:00

FLOSKULU evropskih zvaničnika da je "na stranama u dijalogu da odluče šta normalizacija odnosa znači", ovih dana lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera u Prištini Aljbin Kurti iskoristio je da iznese svoje viđenje: to je promena zastarelog Ustava Srbije i razgovori o statusu Srbije?!

УДАРА И НА НАШ УСТАВ: Кандидат за премијера у Приштини Аљбин Курти не крије план који намерава да испоручи Бриселу

Foto: Printskrin

Iako bi ova njegova izjava mogla da se smesti u korpus predizbornih poruka, nema sumnje da bi Kurti, ukoliko ponovo zauzme mesto premijera i nađe se u ulozi zastupnika albanske strane, ovo pitanje potegao i za pregovaračim stolom u Briselu. Tako bi se od početne tačke: nestatusnog dijaloga Beograda i Prištine čiji je posrednik EU, preko iskakanja na teren regulisanja statusa KiM, paradoksalno, došlo do diskusije o statusu države, članice Ujedinjenih nacija.

Da Kurtijevu zamisao ne treba tretirati kao praznu priču, upozorava i izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka s kraja prošle godine u kojoj je i on pominjao promenu Ustava Srbije, "kako bi se integrisalo sve što bude dogovoreno".

Reagujući na izjavu lidera Samoopredeljenja o zastarelom Ustavu Srbije, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, naveo je da sadržaj našeg Ustava svakako neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem.

Najnoviji istupi Aljbina Kurtija, prema oceni Nemanje Starovića, iz Centra za društvenu stabilnost, nesumnjivo oslikavaju povišenu retoriku karakterističnu za finiš izborne kampanje, ali predstavljaju i jasnu naznaku politike koju će sprovoditi ako se nađe na čelu prištinske vlade.

- Kao što je i konstatovano u nedavnom izveštaju Međunarodne krizne grupe, glavnu prepreku uspešnom nastavku dijaloga Beograda i Prištine predstavlja nespremnost albanske strane da učini bilo kakav ustupak prema Srbima, odnosno prema zvaničnom Beogradu. S tim u vidu, isticanje novih zahteva kao što su promena Ustava i utvrđivanje statusa Srbije, ma koliko bili lišeni smisla, imaju jasnu funkciju da, u kombinaciji sa nesprovođenjem prethodno postignutih sporazuma, praktično blokiraju nastavak dijaloga, budući da Albanci svoju šansu za realizaciju maksimalistički postavljenih ciljeva očigledno vide van pregovaračkog stola - ukazuje Starović.

A da bi osnovala ZSO, Priština je odavno trebalo da prilagodi svoje pravne okvire, uključujući i ustav. Međutim, na ovom polju se ništa ne menja.

PETKOVIĆ: FAVORITI TRAJKOVIĆEVE

SRPSKA lista je jedina brana velikoalbanskom projektu i pogromu Srba na KiM, dok su kandidat Građanske inicijative "Za slobodu pravdu i opstanak" Rada Trajković, i slični njoj spremni na saradnju sa zagovornicima "velike Albanije" - kaže direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Prema njegovim rečima, dok se Srbi na KiM pod snažnim pritiscima bore za svoj opstanak i ostanak u južnoj srpskoj pokrajini, Trajkovićeva više i ne krije da svoje favorite ima isključivo među albanskim partijama i da za njih otvoreno radi.

Trajkovićeva je najavila da će stranka na čijoj je listi sarađivati sa svim opcijama koje budu odabrali kosovski Albanci i najavila mogućnost stvaranja saveza sa Aljbinom Kurtijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAŠE JE DA SNAŽIMO, JAČAMO, EKONOMSKI NAPREDUJEMO I RASTEMO: Predsednik Vučić se oglasio posle vežbe Vihor 2024 (FOTO)