REČ PLUS - HRVATI SE JOŠ PREMIŠLJAJU OKO "SVASTIKE": Ognjen Kraus o zabrani isticanja ustaških simbola

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

29. 01. 2021. u 11:44

INICIJATIVU da se zakonski najzad reguliše isticanje ustaških simbola, kao i simbola drugih totalitarnih režima, pokrenuo je dr Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, koji će uskoro da koordinira sastanak predstavnika političkih stranaka na kojem bi se postigao dogovor za parlamentarnu proceduru.

РЕЧ ПЛУС - ХРВАТИ СЕ ЈОШ ПРЕМИШЉАЈУ ОКО СВАСТИКЕ: Огњен Краус о забрани истицања усташких симбола

Foto Tanjug

Da li se vaš predlog oko zabrane isticanja ustaških simbola odnosi i na grb HOS-a u kojem je ustaški pozdrav "Za dom spremni"?

- Odnosi se na sve simbole. Zar možete zamisliti da u Nemačkoj neko ima u grbu ili na zastavi "svastiku" ili bilo koji simbol koji su koristili nacisti?!

Kako vam se čini raspoloženje među političkim strankama oko te zabrane, jer se čini da se HDZ već pomalo povlači?

- Pre svega treba pročitati hrvatski Ustav i sve će svakome biti jasno. Tamo jasno sve piše, a oni koji ne žele da prihvate takve inicijative koje mi sada predlažemo treba da se zauzmu za promenu Ustava, pa neka piše da je Hrvatska naslednica NDH.

Što sledi ako se dogovorite, hoće li predlog ići u parlamentarnu proceduru?

- Da bi se zakon izmenio potrebna je dvotrećinska podrška poslanika Hrvatskog sabora. Isto tako zna se kako se u parlamentu uopšte pokreću takve izmene, pa predsednik Sabora treba to da stavi na dnevni red. Sve je to uobičajeno i lako, ako postoji dobra volja. Moramo napokon da prekinemo s tim da jednu igru igramo prema inostranstvu, a drugu kod kuće, gde se jedno radi, a drugo govori.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna