SUSRET SA DAČIĆEM, PA TERMIN DIJALOGA: Dejvid Mekalister o zahtevu pojedinih srpskih opozicionih partija

Tanjug

19. 01. 2021. u 22:22

СУСРЕТ СА ДАЧИЋЕМ, ПА ТЕРМИН ДИЈАЛОГА: Дејвид Мекалистер о захтеву појединих српских опозиционих партија

Arhiva

EVROPSKI parlament, koji deo opozicije u Srbiji uporno poziva "u pomoć" za izbore planirane na proleće sledeće godine, izjasniće se o datumu i modalitetima međustranačkog dijaloga tek nakon što predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister razgovara sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Kako su za Tanjug poručili iz Mekalisterovog kabineta, "datum za taj sastanak još nije fiksiran".

U međuvremenu su evropskim parlamentarcima pisale tri opozicione stranke - Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, deo Demokratske stranke koju predvodi Zoran Lutovac i Pokret slobodnih građana, na čelu sa Pavlom Grbovićem. Oni su tražili što skorije pokretanje nove faze međustranačkog dijaloga, jer, kako su naveli, veća odlaganja mogu naštetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane.

Te stranke su navele da su zabrinute zbog, kako tvrde, nedostatka političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u zemlji, te da da je "situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred". Uz to, u pismu se insistira na tome da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.

SSP, DS i PSG navode i da je legitimnost njihovih zahteva i pozicije u dijalogu potvrdila činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)