ALEKSANDAR VULIN ZA "NOVOSTI": Da Vučić pristane na ukidanje Srpske bio bi komesar Evropske unije!

Danijela MILINKOVIĆ

01. 01. 2021. u 11:00

- PREDSEDNIK Vučić je uporan čovek koji kada nešto odluči od toga ne odstupa. Njegova najava rata sa mafijom s pravom je uznemirila klanove, a Srbija već vidi da nema zaštićenih. Hapšenjem Darka Eleza razbijen je klan koji je vršio krivična dela sa obe strane Drine.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЗА НОВОСТИ: Да Вучић пристане на укидање Српске био би комесар Европске уније!

Aleksandar Vulin / Foto Ž. Knežević

Hapsili smo bivše predsednike opština iz redova SNS kao i aktuelne funkcionere iz redova različitih političkih partija. U Novom Pazaru pružili smo zašitu svim građanima i zato se sukobili sa kriminalcima koji su pomislisli da je grad njihov.

Razbili smo velike i dobro povezane grupe odgovorne za pranje novca. Padali su i krupni mafijaši kojima se na teret stavljaju ubistva, šverc narkotika, reket. Svi su na udaru i nije važno da li su "škaljarci", "kavčani" ili neki manji klanovi, za nas nema razlike.

U susret novoj 2021. ovu odlučnu poruku šalje ministar policije Aleksandar Vulin. On u intervjuu za "Novosti" označava ključne ciljeve u svom resoru i pokušava da razbije sumnju u narodu da će se i ovog puta "krupne ribe" - provući.

* Na ulicama Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji, mesecima unazad odvijaju se mafijaški obračuni, i to najčešće pripadnika zaraćenih klanova iz Crne Gore. Zašto se tim ljudima ne zabrani dolazak u Srbiju i kako uopšte sprečiti taj "uvozni" kriminal?

- Najvećem broju takvih lica i jeste zabranjen ulazak u našu zemlju i to je moguće kada su u pitanju strani državljani. Državljaninu Srbije ne možete zabraniti ulazak u zemlju, a rat na našim ulicama za račun "kavčana" i "škaljaraca" vode njihovi plaćenici iz Srbije. Rat neće prestati, novac od droge pokreće sve sukobe i jedina preventiva je da znaju da onaj ko izvrši teško krivično delo neće ostati neotkriven. U 2020. imali smo pet mafijaških ubistava i sva su rasvetljena. Poslednje ubistvo u "Belvilu" je rešeno hapšenjem ubice nakon svega desetak dana, što je brzina koja se retko sreće kada su u pitanju ubistva koja počini organizovani kriminal.

* Da li ste od kada ste došli na čelo MUP uspeli da sagledate koliko je mafija duboko prodrla u policijske i bezbednosne strukture?

- U MUP sam nešto više od mesec dana i trudio sam se da slušam i učim. Ogromna većina policajaca su ljudi za ponos, ali postoje i oni koji su povezani sa kriminalcima. Zato je moja prva depeša u MUP bila podsećanje na dosledno pridržavanje obavezujuće instrukcije o operativnom radu policije. Da pojednostavim, svako ko ima bilo kakav kontakt sa licima iz kriminogene sredine, bez obzira na to da li je to u okviru posla ili van njega, svoje kontakte mora da prijavi starešini. U Novom Pazaru smo suspendovali dva inspektora zato što su održavali kontakte sa licima koja su učestvavala u poslednjoj pucnjavi u tom gradu, a pre njih još dvojicu inspektora iz Policijske uprave Beograd zbog veza sa licima iz slučaja "Belvil".

* Zbog čega ste sproveli značajne kadrovske promene na nekim od ključnih pozicija od kada ste došli na čelo MUP? Niste bili zadovoljni njihovim radom ili sklanjate Stefanovićeve ljude, kako tvrde neki?

- Nije MUP ničije vlasništvo, pa da u njemu ima svoje ljude, niti su smenjeni bili Stefanovićevi niti su postavljeni moji ljudi. To su policajci koji rade svoj posao, a svaki ministar pravi svoj tim, pa tako i ja.

* Zašto ste rehabilitovali stare kadrove poput Pušića i Milića?

- Nisu oni bili na Golom otoku, niti su za nešto osuđeni pa da ih rehabilitujem. Oni su policajci za koje verujem da svojim znanjem mogu da pomognu borbi protiv mafije, a znam da imaju i volju i želju za borbu.

PREDNOST RUSKOJ VAKCINI

* KOJU biste pre vakcinu primili: američku ili rusku?

- Primiću vakcinu koju država odredi za pripadnike MUP, ali moje poverenje je uvek na strani ruske medicine.

* Vaša najveća želja u 2021. je...

- Da mi sinovi i supruga budu zdravi i vredni, a Srbiji da prođe korona i da sačuvamo političku stabilnost.

* Kako biste ocenili sveukupnu bezbednosnu situaciju u Srbiji i regionu? Odakle nam preti najveća opasnost?

- Nijedna zemlja za sebe ne može da kaže da je sasvim bezbedna. Povratnici sa sirijskog i libijskog ratišta naročito sa prostora KiM, ilegalne migracije, organizovani kriminal, sve su to elementi nestabilnosti. Ali posebno zabrinjavaju pokušaji stvaranja "velike Albanije" i sve otvoreniji napadi na Republiku Srpsku. Svako ugrožavanje Srba, bez obzira na to gde oni žive je ugrožavanje svih Srba i države Srbije.

* Može li nova politička kriza u Prištini, koja je izazvana odlaskom bivših komandanata tzv. OVK u Hag i padom vlade, da izazove veće nestabilnosti na KiM, ali i da se prelije na jug Srbije?

- Šiptarski političari koji se suočavaju sa sudom za ratne zločine OVK će učiniti sve da izbegnu suđenje i kaznu. Ne bi im bilo prvi put da Srbe iskoriste za taoce, da izazovu sukobe koje će posle smiriti, samo ako budu na slobodi. Pratimo sve što se deševa i spremni smo da reagujemo na svako ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM.

* Verujete li da će Hašim Tači i ostali kojima se u Hagu sudi za ratne zločine dobiti zasluženu kaznu?

- Neće, smrtna kazna je ukinuta.

Aleksandar Vulin / Foto Ž. Knežević

* Kada biste bili u prilici da pregovarate o Kosovu sa Olbrajtovom, šta biste joj rekli?

- Ništa što već nije čula i ništa što već ne zna, i ništa što bi joj bilo značajnije od novca šiptarskih lobista.

* Očekujete li još jače pritiske na Srbiju iz zapadnih centara moći da prizna nezavisnost Kosova, demontira RS, i oslabi veze sa Moskvom i Pekingom? Da li su mogući i neki radikalniji potezi Zapada, poput političkih i ekonomskih sankcija?

- Velike sile hoće da reše sva otvorena pitanja na Balkanu i misle da se to može postići samo na štetu Srba i Srbije. Revizija rezultata Prvog i Drugog svetskog rata treba da bude okončana porazom Srba, smanjenjem teritorije na kojoj žive, slabljenjem njihove države, a održivost takvog stanja može da bude garantovana samo trajnim sprečavanjem srpskog ujedinjenja. Nije to pametna politika ukoliko se želi mir i stabilnost Balkana. Predsednik Vučić je od prvog dana svog mandata bio suočen sa pretnjama i pritiscima koji prevazilaze veličinu zemlje koju vodi, ali je i pokazao da ima sposobnost, mudrost i hrabrost da se bori za Srbiju i Srbe. To se neće promeniti.

* Verujete li i dalje da je vreme da Srbija odustane od članstva u EU kao ključnog spoljnopolitičkog cilja?

- Ja sam evroskeptik, baš kao što u ideju EU sumnjaju Džonson, Orban ili Salvini. Srbija treba da bude politički neutralna kao što je i vojno neutralna. Moje uverenje je u manjini i u Vladi i među građanima, ali to je moj legitiman stav. Kada god izjavim da nisam za članstvo u EU, javi se neko ko me optuži da svojim stavovima rušim poziciju EU među građanima Srbije. Zanimljivo je da se niko ne seti da pita ko ruši poziciju Srbije među onim članicama EU u kojima je ogromna većina građana protiv proširenja zemljama sa Balkana. Holandija, Nemačka, Austrija su samo neke od njih. Koji evropski političari su svojim izjavama doveli do toga, zašto njih niko ne proziva i traži da promene ili bar sakriju svoja uverenja. Ne verujem da EU želi Srbiju u svom članstvu. Da su nas želeli, do sada su imali brojne prilike da nas prime u svoje redove, ali svaki put kada je izgledalo da smo bliže punopravnom članstvu pojavio bi se neki novi uslov. Makedonija je promenila ime, polako odustaje od svog jezika, a već je prihvatila da je Bugarska kao Hitlerova saveznica i nije okupirala, već da su to uradili neki administratori, i sve to nije dovoljno ni za početak pregovora. Srbija po svim kriterijumima zadovoljava uslove za članstvo bar koliko i zemlje koje sada čine EU, a kada bi se isti kriterijumi kakvi se primenjuju na Srbiju primenili na članice EU, broj zemalja koji je čine bi se značajno smanjio. Nije EU briga ni za pravo ni za ekonomiju, ona traži da priznamo Kosovo, a i da se odreknemo RS, da Vučić prizna Kosovo kao državu dobio bi Nobelovu nagradu, a da dopusti rušenje Srpske bio bi evropski komesar za šta god želi da bude.

* Ima li Vučić još koga osim vas da ga brani?

- Vučić i ja smo saborci, i svaka moja odbrana Vučića je odbrana politike slobodne Srbije. Ono što Vučić radi zaslužuje i podršku i poštovanje i odbranu. Zašto su neki državni funkcioneri, koji su mu i stranački i koaliciono i ideološki bliži od mene tako mudro tihi, i zašto Vučiću ne smeta što oni tako pametno izbegavaju sukobe i puštaju svog predsednika da prima udarce i sam vodi i svoje i tuđe bitke, to je pitanje za Vučića i ja tu ne mogu da odgovorim. A Vučića ne treba niko da brani, on to radi i sam mnogo bolje nego bilo ko drugi.

PLATE POLICAJACA ĆE JOŠ RASTI

* IMA li konkretnih planova u narednom periodu za poboljšanje materijalne situacije pripadnika MUP?

- Predsednik Vučić je nastavio sa politikom ulaganja u MUP i standard pripadnika. Već nam je plata povećana za 3,5 odsto a očekujemo i dalje povećanje, što je jedinstven slučaj u vremenu korone. Sa takvim predsednikom nije mnogo teško biti ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a