VUČIĆ I LAVROV SE OBRATILI JAVNOSTI: Branićemo istinu zajedno sa Rusijom, odnosi najbolji u istoriji (VIDEO)

Novosti online

15. 12. 2020. u 17:29

SASTANAK predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova je završen, nakon čega će su se obratili novinarima.

ВУЧИЋ И ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИЛИ ЈАВНОСТИ: Бранићемо истину заједно са Русијом, односи најбољи у историји (ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Bilateralni sastanak predsednika Vučića i ruskog ministra inostranih poslova počeo je u 16.30 sati u vili "Mir".

- Još jedanput želim da pozdravim uvaženog prijatelja gospodina Lavrova, sa kojim sam imao detaljne i temeljne razgovore, pre svega o odnosima Srbije i Rusije, naglašeno prijateljskog karaktera. Utvrdili smo opredeljenje obe zemlje da nastavimo da razvijamo i poboljšavamo naše odnose - rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan i da je imao čast što je sa šefom ruske diplomatije odao počast ruskim herojima.

- Imamo zajedničku ulogu sa Ruskom Federacijom u odbrani istine za koju je stradao ruski narod, ali i srpski narod. Naš narod je ubedljivo najstradalniji u ovom delu Evrope. Jasno je da postoje pokušaji revizije istorije, a mi ćemo se tome oštro suprotstavljati, i našu decu i unuke ćemo naučiti ko su bili ljudi koji su se stvarno borili za slobodu sveta i Evrope - istakao je predsednik.

Vučić je potom govorio o poseti Hramu svetog Save, i još jednom se zahvalio Rusiji i Vladimiru Putinu, na značajnoj pomoći koji su pružili za izgradnju, kako je rekao, najlepšeg hrama na svetu.

- Nisam bio u lepšem od Hrama svetog Save, a bio sam u bogomoljama po celom svetu. Ne bismo to mogli da uradimo bez naših ruskih prijatelja.

Predsednik je naveo da su teme razgovora bile i energetika, vojnotehnička saradnja, trgovina i strateški projekti.

- U svim oblastima imamo dobru saradnju, Ruske železnice rade ovde na izgradnji dispečerskog centra, na velikim pružnim deonicama - istakao je Vučić, pa govorio o pitanju Kosova i Metohije.

- Zahvalni smo ruskim prijateljima na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, ali zahvalni smo i lično Lavrovu na podršci koju nam pruža u raznim svetskim organizacijama. Dotakli smo se i teme vojne neutralnosti, i to opredeljenje se ne dovodi u pitanje. Srbija neće biti deo vojnih blokova, sami ćemo čuvati svoju slobodu, nebo i zemlju. Zahvalio sam se na vojno-tehničkoj podršci koju smo dobili od Rusije i predsednika Vladimira Putina - istakao je Vučić.

Sergej Lavrov se zahvalio predsedniku Vučiću i Srbiji na prijateljskom prijemu.

- Mi smo razmotrili čitavu lepezu pitanja naših bilateralnih odnosa, i sastanci su bili izuzetno produktivni. Pričali smo i o dogovorima o jačanju partnerstva po političkim, ekonomskim i vojno-tehničkim pitanjima - rekao je Lavrov, i rekao da je Moskva visoko ocenila prisustvo Vučića na Paradi pobede u Moskvi ove godine.

Foto: D.Milovanović

On je istakao da je potvrđeno zajedničko nastojanje Srbije i Rusije u borbi sa epidemijom virusa korona, i da su ruski stručnjaci i dalje u kontaktu sa srpskim kolegama.

- Takođe smo prezadovoljni saradnjom ruske i srpske crkve, u njihovim temeljima je odbrana pravoslavlja. Danas sam bio u Hramu svetog Save, u čijoj izgradnji su učestvovali i Srbi i Rusi, gde smo predsednik Vučić i ja odali počast blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

Lavrov je pozdravio politiku predsednika Vučića i to što Srbija čvrsto brani poziciju vojne neutralnosti.

- Drago nam je što Srbija neće stupati u paktove i alijanse koji pokazuju otvoreno antirusku politiku. Takođe, 25 godina je navršio Dejtonski sporazum, i mi imamo jedinstveni stav, ostajemo posvećeni odbranama tekovina tog sporazuma. Razgovarali smo i o nerešenom problemu Kosmeta, i zalažemo se da Rezolucija 1244 bude u temelju traženja svih dogovora.

On je istakao da se Rusija zalaže za traženje kompromisa, i za rešenje koje će odgovarati Srbima, kao i da će taj stav Moskve ostati nepromenjen.

Lavrov je potom pričao i o sastanku sa Miloradom Dodikom, i istakao je da je bio vrlo produktivan, a zatim je rasvetlio incident zbog Komšićevog i Džaferovićevog odbijanja da se sastanu sa njim.

- Političari koji su doneli tu odluku nisu samostalni, verovatno ispunjavaju naloge nekih drugih faktora, a ne svojih birača. Ali to neće promeniti našu posvećenost odnosima sa BiH.

Foto: D. Milovanović

Vučić je istakao da je izuzetno uvredljivo dočekati gosta na takav način, i rekao da nije Sergej Lavrov taj koji ne poštuje BiH, nego Džaferović i Komšić.

- Oni ne poštuju svoju sopstvenu zemlju. Znate to je lepo, da pokažete gordost na jedan dan, podignete strasti u narodu i kažete da ste sila. A šta narod ima od toga sutra. Oni neka rade za svoju zemlju šta hoće, mi ćemo za svoju. Svaki razgovor je bolji od bežanja sa susreta. Crna Gora kaže da uvodi ili ostavlja sankcije Rusiji, mi to nećemo raditi nikada. Oni bolje poznaju svoje interese nego mi, a ja sam ponosan što Srbija samostalno donosi svoje odluke i što ih sama sprovodi u delo.

Vučić je podvukao da će uvek graditi dobre odnose sa Rusijom, i da to kaže i u Vašingtonu i u Briselu, kao i da je ponosan na takvu politiku Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je sa Lavrovim razgovarao o situaciji u Evropi, i da je dobio određene važne informacije od šefa ruske diplomatije.

- Iz jednog drugačijeg ugla možete na objektivniji način da sagledate situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Nije me sramota da ponovim da uvek mnogo naučim od Sergeja Lavrova.

Foto: D. Milovanović

Predsednik Vučić je potom govorio o snabdevanju gasom iz Rusije i ucenama koje su stizale sa zapada po tom pitanju.

- Mi smo do sada preko Ukrajine i Mađarske dobijali ruski gas, i on je bio najpovoljniji i najjeftiniji. Amerikanci su nam govorili da moramo da kupujemo od drugih. Išao sam kod Alijeva, i pitao gde je taj jeftiniji gas za Srbiju, a oni su mi rekli da nema za našu zemlju. Zarad nečijih političkih interesa nećemo kupovati tuđi gas. Mi smo gradili svoj gasovod, koji će biti uvezan sa bugarskim, i kupovaćemo ruski gas. Mi nećemo odustati od toga, i nećemo pristajati na reket, da kupujemo skuplje. Nismo budale pa da to uradimo - rekao je Vučić.

On je podsetio na probleme u snabdevanju preko Ukrajine, kada je Vladimir Putin reagovao i intervenisao da se obezbedi gas za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (29)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja