ŠEFICA PARLAMENTA NA TAČIJEVOJ POZICIJI: Vljosa Osmani v. d. predsednika

D. R. Đ.

05. 11. 2020. u 19:07

VRŠILAC dužnosti predsednika tzv. Kosova biće Vljosa Osmani, koja je predsednica parlamenta, pošto Ustav predviđa da u slučaju da predsednik napusti funkciju, nju preuzima šef skupštine do izbora novog predsednika.

ШЕФИЦА ПАРЛАМЕНТА НА ТАЧИЈЕВОЈ ПОЗИЦИЈИ: Вљоса Османи в. д. председника

Vljosa Osmani / Foto: AP

Time što je podneo ostavku, Tači nije mnogo sebi skratio mandat, jer bi mu on svakako istekao u aprilu 2021. Predsednik tzv. Kosova se bira u skupštini dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika.


Osmanijeva je bila u DSK Ise Mustafe, i čak je bila njihov kandidat za premijera na izborima prošlog oktobra. Sa svojom strankom se, međutim, sukobila, jer je bila protivnik rušenja vlade koju je predvodio Aljbin Kurti, a sa kojom je DSK napravio koaliciju. Nije predsedavala sednicom skupštine na kojoj je izabrana sledeća vlada, Avdulaha Hotija, koji je takođe iz DSK. Zbog toga je smenjena sa vodećih partijskih funkcija.


Negodovala je što Hotijeva vlada zavisi od glasova Srpske liste, kao i što se u Vašingtonu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine govorilo o Gazivodama. Takođe je izjavila da "svaki sporazum sa Beogradom koji nije prihvatljiv za skupštinu, neće biti sproveden".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!