MIROSLAV LAJČAK: EU je pažljivo pratila sporazume u Vašingtonu

Tanjug

12. 10. 2020. u 22:32

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dan pred posete Kosovu, izjavio da su sve države članice EU pažljivo pratile potpisivanje dokumenata koje su predstavnici Beograda i Prištine potpisivali u Vašingtonu.

МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК: ЕУ је пажљиво пратила споразуме у Вашингтону

Foto Tanjug

- Strane moraju same da govore o obećanjima koja su dale SAD u dva odvojena dokumenta koja su potpisana. Za nas dokumenti pominju elemente prošlih sporazuma o dijalogu uz pomoć EU, pitanja o kojima se u to vreme raspravljalo kao deo dijaloga pod pokroviteljstvom EU, investicione projekte koje finansira EU i niz američkih spoljnopolitičkih stavova - rekao je Lajčak za prištinski Telegrafi.

On je podsetio da kad je reč o poslednjim tačkama sporazuma svaka obaveza koja je data trećim stranama mora biti u potpunosti u skladu i sa obavezama koje su Beograd i Priština preuzeli u usklađivanju svog zakonodavstva sa tekovinama EU. Lajčak je rekao i da očekuje da će obe strane delovati u skladu sa tom opredeljenošću, tako da njihova evropska perspektiva ne bude ugrožena, prenelo je Kosovo onlajn.

To se posebno odnosi na mogućnost da imaju svoje ambasade u Jerusalimu, precizirao je Lajčak.

- EU je bila vrlo jasna. Svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje - poručio je Lajčak

- U kontekstu dokumenata potpisanih u Beloj kući, dozvolite mi da kažem da je EU bila i ostaje najveći investitor, donator i trgovinski partner u regionu, a novi investicioni paket komesara Varheljija upravo je objavljen 6. oktobra - dodao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri