NEPRIHVATLJIVA NAJAVA UJEDINJENJA: Beograd uručio notu Albaniji zbog najave ukidanja granice sa tzv. Kosovom

Tanjug

07. 10. 2020. u 15:49

НЕПРИХВАТЉИВА НАЈАВА УЈЕДИЊЕЊА: Београд уручио ноту Албанији због најаве укидања границе са тзв. Косовом

Edi Rama / Foto AP

MINISTARSTVO spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadora Albanije u Srbiji Iljira Bočku, radi uručivanja note u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova, 2. oktobra u Tirani, a pre svega onih koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova i Metohije.

"Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije, predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Republike Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu", saopštio je MSP.

U noti, navodi se, ukazano je i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region.

Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Srbije u Albaniji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštava da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 6. oktobra radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da primi notu zbog neprihvatljivih stavova iznetih u njoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Srboljub

08.10.2020. 10:10

Odmah ukinuti granicu sa B i H tj.Republikom Srpskom. Možda će se gospoda sa zapada onda probuditi iz zimskog sna ili im je korona udarila u glavu.