ŠTA SVE SRBIJA IMA OD BESPILOTNIH LETELICA: Ratno vazduhoplovstvo je nedavno pojačano kineskim dronovima, a evo koliko ih ukupno ima (FOTO)

Novosti online

05. 10. 2020. u 14:39

RATNO vazduhoplovstvo nedavno je pojačano kineskim bespilotnim letelicama.

ШТА СВЕ СРБИЈА ИМА ОД БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА: Ратно ваздухопловство је недавно појачано кинеским дроновима, а ево колико их укупно има (ФОТО)

Foto: MO Srbije

Nabavljeno je šest dronova CH-92A kineske porizvodnje, naoružanih laserski

vođenim avio-bombama.

Nabavkom dronova Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora.

Nabavljene bespilotne letelice su multifunkcionalne - koriste se za izviđanje iz vazdušnog prostora, precizno određivanje koordinata ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama, obaveštajne priprema bojišta, korekcije artiljerijske vatre ...

Foto: MO Srbije

Za Vojsku Srbije, podjednako značajna kao i nabavka daljinski pilotiranih vazduhoplova CH-92A je i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letelice srednjeg doleta – "Pegaz".

U saradnji sa Kinom, dogovoren je transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letelica slične klase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a