SUNOVRAT DO SUDA: Nastavljaju se svađe i dvovlašće u Demokratskoj stranci, i Lečić i Lutovac tvrde da su oni jedini zastupnici

V. M. - D. M.

28. 09. 2020. u 10:23

RASULO i dvovlašće u DS, koji su dostigli vrhunac nakon što je pobunjenička struja organizovala izbore i proglasila Branislava Lečića za predsednika, razrešenje će verovatno dobiti - na sudu.

СУНОВРАТ ДО СУДА: Настављају се свађе и двовлашће у Демократској странци, и Лечић и Лутовац тврде да су они једини заступници

Foto Ž. Knežević

Grupacija okupljena oko Lečića, Vide Ognjenović, Dragoslava Šumarca i Balše Božovića u subotu je organizovala stranačke izbore koje rukovodstvo predvođeno Zoranom Lutovcem ne priznaje.

Ipak, pobunjenici, prema našim informacijama, ne nameravaju da ustuknu i, nakon što održe sednicu predsedništva izabranog u subotu, planiraju da pokrenu zakonsku proceduru da se upišu kao novi zastupnici DS. Lutovac će to nastojati da spreči po svaku cenu i konačnu reč o tome moraće da da sud.

U međuvremenu, svađe, prepucavanja i razmena optužbi ne jenjavaju. Lutovac je na "Tviteru" objavio da je Lečić novi "lider isključenih članova DS". On je izbore nazvao falsifikovanim, a njihove organizatore optužio da su krivotvorili stranački pečat. Struja verna Lutovcu više puta je optuživala suparničku grupaciju da radi za Vučića.

S druge strane, stižu optužbe da su Lutovac i njegova ekipa Demokratsku stranku potčinili Draganu Đilasu. Sam Đilas oglasio se na "Tviteru" i podržao Lutovca, Draganu Rakić i "sve prave demokrate". Udružena opozicija Srbija, okupljena oko Đilasovog SSP i Narodne stranke Vuka Jeremića, objavila je i zvanično saopštenje podrške Lutovcu "u borbi protiv pokušaja nelegalnog preuzimanja stranke kroz lažne izbore nereprezantativne manjine bivših i sadašnjih članova".

Upravo odnos prema Đilasu i Savezu za Srbiju, koji se izlaskom Dveri transformisao u UOPS, bio je okidač za poslednji razdor u redovima demokrata. Grupa koja se pobunila protiv Lutovca zamerila mu je da nekritički prihvata odluke Đilasa i da je napravio grešku kada se priključio bojkotu u organizaciji SzS. Ova grupa ima podršku i Nataše Vučković, Vesne Marjanović, Tamare Tripić, Nade Kolundžije, Vesne Marjanović...

Sukobi koji tinjaju mesecima kulminirali su u subotu kada je grupa predvođena potpredsednicom DS Draganom Rakić i Dušanom Kostadinovićem, pokušala da spreči održavanje unutarstranačkih izbora za koje tvrde da su nelegitimni. Oni su ušli u centralu stranke u Nušićevoj ulici u Beogradu, gde su lomili biračke kutije i cepali listiće. Lečiću nisu dozvolili da uđe u stranku, a pojavio se i snimak na kojem Rakićeva vređa osnivače stranke Vidu Ognjenović i Dragana Domazeta i zahteva od njih da napuste prostorije.

GRBOVIĆ UJEDINjUJE PSG I NOVU

ZA novog predsednika PSG, umesto Sergeja Trifunovića, u nedelju je izabran Pavle Grbović. Grbović je najavio da će ta stranka pokrenuti proces ujedinjenja sa Novom strankom, kao i dijalog "sa svim opozicionim organizacijama koje baštine slične vrednosti".

Grbović je bio jedini kandidat za predsednika, a za njega je glasalo 108 delegata od ukupno prisutnih 126. Donedavni predsednik Sergej Trifunović ostao je u stranci i izabran je za člana Predsedništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a