PALMER O SPORAZUMU U BELOJ KUĆI: Podrška normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Tanjug

09. 09. 2020. u 19:28

ПАЛМЕР О СПОРАЗУМУ У БЕЛОЈ КУЋИ: Подршка нормализацији односа Београда и Приштине

Foto: P. Milošević

SPECIJALNI izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da je sporazum Beograda i Prištine postignut u Beloj kući usmeren na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Ekonomska normalizacija trebalo bi da omogući i političku normalizaciju odnosa. Bio sam pre par dana u Briselu i razgovarao sam s Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopšte ne bi uključivao u te procese Bosnu i Hercegovinu. Ono što se dešava sa RS je unutrašnje pitanje BiH i to je opredeljenje i Vučića”, rekao je Palmer, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Na pitanje o izjavama Milorada Dodika o tzv. Kosovu i statusu RS, on je istakao da za SAD, kako je rekao, “ne postoji relevantno poređenje Kosova i RS”.

“Kosovo je zemlja i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče RS, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet. Ta budućnost je najbolja za ljude u RS, ali i sve u BiH. Jako bi voleli da vidimmo sporazum između Beograda i Prištine čime bi se otvorio put ka EU “, rekao je Palmer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)