TAČKA SPORAZUMA ZBOG KOJE SU SE NERVIRALI ALBANCI: Šta se krije iza potresa oko Gazivoda

J. SUBIN

06. 09. 2020. u 07:15

POTPISANIM sporazumom u Vašingtonu konačno će se uvesti red u korišćenje jezera Gazivode, a ova tačka dogovora iz Bele kuće napravila je veliki potres na političkoj sceni u Prištini.

ТАЧКА СПОРАЗУМА ЗБОГ КОЈЕ СУ СЕ НЕРВИРАЛИ АЛБАНЦИ: Шта се крије иза потреса око Газивода

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odeljak o energetskom i prirodnom resursu na severu južne pokrajine najviše je ražestio stranačke krugove Albanaca na KiM, jer se u tamošnjoj javnosti on tumači kao oduzimanje ekonomskog suvereniteta lažnoj državi. Odnosno, Beograd konačno ima pravo da dobija kilovate iz hidrocentrale koju je i - izgradio.

Dve strane obavezale su se da će raditi sa američkim odeljenjem za energetiku na izradi studije izvodljivosti, a sve u cilju zajedničke upotrebe vode iz akumulacije.

Kako za "Novosti" objašnjavaju stručnjaci za energetiku, izradom studije izvodljivosti, tačno će se znati koji su kapaciteti, kolika je proizvodnja i ono što je najbitnije, raspodela novca između Beograda i Prištine, a sve na osnovu vodenih kapaciteta.

Kilovati koji se proizvode na Gazivodama idu u elektromrežu Prištine, ali ih dominantno koristi severni deo pokrajine. Jezero Gazivode je najbitnije za vodosnabdevanje, ali i hlađenje termoelektrane u Obiliću. Struja koja se proizvede iz Gazivoda, do sada nije stizala u centralnu Srbiju, ali će se ovim sporazumom to promeniti.

- Detalji tek treba da se dogovore, ali će studija uspostaviti sve što Gazivode pružaju, od vodosnabdevanja, električne energije, troškova koji to prate i prihoda koji budu bili, jer svako treba nešto da dobije. To je jedini njen smisao.

Struju koja se proizvodi u Gazivodama moći će da koristi i centralna Srbija, jer će transparentno da kola kroz mrežu, kao što radi Višegrad. Znaće se tačno gde su kilovati otišli i koliko je to koštalo.

NACRT

PREMA rečima našeg sagovornika, sigurno da će studiju izvodljivosti, koja ukoliko se radi godinu dana, koliko je otprilike i potrebno, platiti Amerika. Izrada tog projekta košta oko milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)