Krizu koja je zahvatila jugoslovensku federaciju početkom sedamdesetih godina partijski vrh je pokušao da razreši na više načina - novim ustavnim reformama, ukidanjem paralelizma autokratske vlasti i demokratskih tendencija, "pojačavanjem" vodeće društvene uloge SKJ, razračunavanjem sa nacionalističkim pokretom u Zagrebu, gušenjem demokratskog pokreta u Beogradu, "konzerviranjem" anahronih političkih koncepcija.

Komentari (6)

KIR SRBIN

01.09.2020. 14:10

Па уставом из седамдеет четврте није ништа решено, само је досуто уље на ватру, растурена Србија, ојачане усташке, шиптарске и талибанске тенденције, а кредитима са запад купљен социјални мир за неку годину, купљени београџани и новосаџани да мирују и не таласају док им растурају омиљену државу. Последице потпуно видљиве, рат 91-95. и 98-99., неспособни политиканти на власти у републикама и покрајинама, задуженост целог простора бивше СФРЈ преко 120 милијарди долара у 2020-тој, у односу на 18 милијарди 1989-те, седам провинција које дрнда како ко хоће и колико хоће и са истока и са запада нарочито.

pravda

02.09.2020. 09:31

@KIR SRBIN - Prem tvome vidjenju, ne postoji nista drugo osim srpskog interesa. Jugoslavija je skup naroda i narodnosti koji u njoj zivjeli. Oni su se okupili zajedno pod parollom bratsvo jedinstvo i ravnopravnost svim narodima i narodnostima. Da ne bi bilo tako mnogi od njoh bi ratovali protiv takve Jugoslavije do Slobode sto znaci protiv Srbije ako tako izgledas. To bi bio razlog da 1945-46 Velike sile bi nas ovu situaciju intervenisali na ovim protorijama silom tako da Jugoslavija morala da uradi Ustav 1974 inace ne bi postojala ni do danas to treba srbi da znaju. Znaci ne moze se izdrzavati pod kontrolom Slovenski, Hrvaski, Bosnjacki pa ni Albanski narod nikako drugacije osim sa formulom ravnopravnosti. Ako Srbi misle na zlocine ubijanje tih naroda onda treba da znaju da svaki narod na balkanu imaju prijatelja koji u takvim situacijamaq ce inetervenisati silom i postaviti na red situaciju, jer Srbija nije ona koja je pobedila nemacku nego odlucnost Sjedinine Americke ZDrazave da se ukljuci u rat. Mada da znate ni Rusija ne bi mogla to da zavrsi sama da dobro to pamtite jer ponerkad vidite filmove pa mislite da tako je i bila situacija jer Hitlerova Nemacka da bi bila samo sa Rusijom u rat Rusija ne bi postojala kao drzava, jedino USA to zavrsila.

Pedja

04.09.2020. 17:50

@pravda - Hvala ti sto si se potrudio da pises na srpskom, ali iz tvog teksta se vidi koliok ti je um zatrovan. Ne krivim tebe nego one koji su ti plasirali pogresnu sliku istorije, jer sovjetski savez nije trebao pomoc amerike, ona se umesala kada je videla da su sovjeti nezaustavljivi, i pozurila je da prosiri svoj uticaj u Evropi. Broj zrtava pokazuje koliki je bio uticaj sovjeta a koliki amera u rusenju Nemacke. Sto se tice nashi naroda, mogu samo da proklinjem kralja Aleksandra sto je podlegao masonima i stvarao Jugoslaviju, to nam se sad odbilo od glavu, jer nikada niste zeleli bratstvo sa nama, nego je za vas Juga bila samo most do ovoga sto ste sada postigli, uz pomoc ideologa iz hazburskih i nemackih loza.

ANTE BAN

01.09.2020. 19:24

Taj Ustav je bio - istinski pomak- u praktičnom izjednačavanju prava i obaveza, te korak ka potpunoj jednakosti naroda i republika! Jedini propust bio je taj što Kardelj, -kao njegov tvorac- nije detaljizirao mehanizme napuštanja zajedničke države i ponašanje saveznih organa u tom procesu. Inače; svi otpori i kritike ovome Ustavu dolaze samo od velikosrpsko-unitarističkih krugova, koji su željeli još veću centralizaciju uprave, ili- drugim riječima- restauraciju Prve Jugoslavije! No, restauraciju Prve Jugoslavije, Slovenci i Hrvati odbili bi već u startu, što srpski povjesničari stalno gube iz vida! Tu su uzroci naših nesporazuma!

JEDINI PROBLEM JE BIO TAJ STO KERDELJ NIJE POSTAVIO GRANICE TAMO GDE SU I BILE

05.09.2020. 14:21

@ANTE BAN - Uvecao je hrvatsku za 75%, smanjio je Srbiju za 50% i to je za tebe objektivno?

S juga

03.09.2020. 14:30

Nikakvi Ustavi, medunarodne organizacije nisu mogle spasiti drzavu u kojoj nije bilo stvarne ravnopravnosti a zna se tko za sebe uvijek trazi nesto vise. Kratko i jasno.