PREDSEDNIK I PATRIJARH U OBILASKU HRAMA: Vučić - Ovo će biti nova Sveta Sofija, očekujem Putina na otvaranju! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 08. 2020. u 11:04 >> 12:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej obilaze radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save

ПРЕДСЕДНИК И ПАТРИЈАРХ У ОБИЛАСКУ ХРАМА: Вучић - Ово ће бити нова Света Софија, очекујем Путина на отварању! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: P. Milošević

Predsednik i patrijarh počeli su obilazak Hrama u 11 sati.

- Vaša svetosti, izgledaće neverovatno - rekao je predsednik obraćajući se patrijarhu na početku obilaska Hrama. Rekao je da mu patrijarh nije verovao da će biti novca, ali da mu je obećao da će se posao završiti.

- Nećemo se namučiti i završićemo - rekao je predsednik i dodao da je ponosan na sve što je urađeno u prethodne tri godine.

Vučić podseća da je čitav Pariz ustao protiv građenja Ajfelove kule, a da je ona danas najposećenija turistička destinacija.

Foto: P. Milošević

- I nas su kritikovali da sve što radimo, radimo veliko i megalomanski. Zamislite da imamo male snove... Ali, uvek je tako bilo - rekao je Vučić.

Ikonostas će, prema rečima predsednika, biti najlepši od svih u pravoslavnom svetu.

- Posobno sam ponosan što se, posle više od sto godina, sve ovo završava, i u vreme kada sam predsednik. Jedva čekam da nas zbog toga svi napadnu, ali iza nas moraju da ostanu dela. Hram je važan, ne samo za vernike, već i za svakoga od nas. Ovde je najveći mozaik u celom svetu, koji su radili najveći majstori na svetu. Sve izgleda predivno i ljudi će za dva meseca moći da se raduju svom Hramu - kaže Vučić.

- Ovo će biti vrhunac hrišćanske umetnosti - rekao je patrijarh.

Vučić je dodao da će negde ostati zapisano da je u vreme patrijarha Irineja završen Hram Svetog Save, a da je malu pomoć u tome dobio i od države. Patrijarh se zahvalio za svaku podršku i pomoć, ističući da pomoć nije došla samo u novcu.

Irinej je, obraćajući se okupljenim novinarima, izjavio da se ideja da se podigne veličanstveni Hram polako realizuje. Trebalo je, kako kaže, i mnogo sredstava i mnogo vremena.

- Možda bi ranije Hram bio završen da je bilo dovoljno novca, ali pratile su nas i tragedije. Ipak, Hram privodimo kraju. Gradnja traje sto i više godina, što nije čudo. Veliki hramovi u svetu grade se i po 150 godina. Na sreću, naša država, na čelu sa Vučićem, shvatila je smisao i značaj Svetog Save na našu istoriju, a shvatila je i smisao Hrama - rekao je patrijarh, ističući da će Hram biti naš ponos i da će priložnici videti da ono što su žrtvovali, nisu žrtvovali uzaludno.

On se zahvalio svim priložnicima i još jednom je istakao da će Hram biti ponos celog hrišćanskog sveta.

- Hvala državi na čelu sa predsednikom, bez njih je pitanje kada bismo uspeli da zavšrimo Hram. Ovako ga završavamo brzo i kvalitetno - rekao je patrijarh.

Predsednik Vučić je izjavio da nije ni sanjao da će kroz skele moći da nazre kako će veličanstveno izgledati Hram. Kaže da je postavljeno 96 odsto mozaika, a svaka od pločica se razlikuje.

- One će se na svetlu prelivati na poseban način. Hvala na tome ruskim prijateljima i hvala Putinu i Gaspromu na finanijskoj pomoći. Naši ruski prijatelji boravili su ovde godinama i napravili nešto što će ostati vekovima. Ovo je jedan od tri najveća pravoslavna hrama u svetu i ovo je velika stvar, ne samo za vernike, već i za sve one koji poštuju sebe, svoju istoriju i druge narode - rekao je Vučić.

Dodaje da će Hram biti gotov pre kraja oktobra i da će postati jedno od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i svih onih koji dolaze u Srbiju.

- Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija - naveo je Vučić.

Kaže da mnogi jedva čekaju da kritikuju sve što je urađeno.

- Predsednici se razlikuju, neki sanjaju male snove, a neki gledaju da ostave puno iza sebe. Uložili smo u Hram 43 miliona evra u prethodne tri godine, što je više od prethodnih 50 godina, i ja se time dičim - rekao je Vučić.

Kaže da se ponosi jer pokazujemo poštovanje prema onima koji su stvarali zemlju.

- Uradili smo veliku stvar jer Sveti Sava nije samo stvorio autokefalnu srpsku crkvu, već je bio i diplomata. Zato je važno da imamo hram takvom čoveku i da na ovaj način pokažemo snagu države - rekao je predsednik.

Čestitao je svim građanima Srbije, ističući da je Hram predivan. Ako sve bude u redu sa borbom protiv koronavirusa, kako kaže, očekuje da i Vladimir Putin prisustvuje svečanom otvaranju Hrama.

- Verujem da će i naš narod sa radošću dočekati otvaranje vrata Hrama - rekao je predsednik, kojem je potom uručen poklon, srpska trobojka, od Rusa koji rade na izgradnji Hrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

Dijana

20.08.2020. 11:37

Hram Svetog Save u Beogradu je najveći srpski pravoslavni hram i jedno od glavnih obeležja Beograda. Zahvaljujući zalaganju sadašnje vlasti, završetak izgradnje ove velelepne građevine, je izvestan.

Marija

20.08.2020. 11:41

Ponos i najlepse obelezje Beograda cini hram svetog Save. Za svakog posetioca koji krene u obilazak grada, cini prelepi kadar za svaku fotografiju - nezaboravnih uspomena.

Irina

20.08.2020. 12:01

Hram je i sada vec deo turisticke razglednice Srbije ali ce u narednom periodu dobiti jos veci sjaj i postacemo jos prepoznatljiviji u svetu,raduje veoma dobra saradnja nase crkve i drzave

sanja

20.08.2020. 12:11

Veličanstven Hram, jedan od tri najveća pravoslavna hrama u svetu i ovo je velika stvar, ne samo za vernike, već i za sve one koji poštuju sebe, svoju istoriju i druge narode .

Ivan Zgrozeni

20.08.2020. 16:35

Mislim da je znacaj Crkve mnogo veci no sto mislimo. Do nastanka nacionalnih drzava u devetnaestom veku, crkva je obavljala posao drzave. Vodila je maticne knjige, vencavala, krstavala i sahranjivala, obrazovala, krunisala vladare, sve ono sto je nakon separacije crkve i drzave preuzela drzava. Ako je vodila drzavnu administraciju i obrazovanje, znaci da je po funkciji BILA DRZAVA. To je razlog sto napadju SPC. Dokaz je postojanja srpske crkve i srpske drzavnosti mnogo duze od rumunske, bugarske, crnogorske ili hrvatske crkve.

Nn

20.08.2020. 18:37

Kada se sklone skele, enterijer Hrama Svetog Save ce biti zapanjujuc, zadivljujuc, veliki ponos Srbije, velika atrakcija za turiste i mesto za stalni dolazak vernika.

Prvoborac

20.08.2020. 22:45

Veliki snovi se ostvaruju samo ako se Srbija više posveti duhovnim bogatstvima i čistoći misli kako bi i sam Hram imao i svoje duhovno dejstvo što mu i jeste osnovna svrha.

Ivana

20.08.2020. 23:27

Hvalanašem predsedniku Vučiću koji zaista radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države, na tome da se Hram svetog Save završava posle 100 godina. Srbija se danas cela razvija i gradi.