MISLE DA JE OVO 1999: Priština pokušava da opstruiše razgovore zakazane u SAD

Novosti online

17. 08. 2020. u 12:10

МИСЛЕ ДА ЈЕ ОВО 1999: Приштина покушава да опструише разговоре заказане у САД

Foto Wikipedia

RAZGOVORE Beograda i Prištine, zakazane za 2. septembar u Beloj kući, Priština pokušava da opstruiše pričom da su to pregovori o nezavisnosti Kosova, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On očekuje da će to biti razgovori o ekonomskim pitanjima.

- Priština to rade iz dva razloga - da bi umirili domaću javnost i da zbune i pokolebaju države koje su bile spremne da promene svoj stav i povuku priznanje nezavisnosti Kosova - rekao je Đurić za TV Hepi.

Priština, kako kaže, beži od pravih razgovora, jer se nadaju da je ovo 1999. godina, da će neko u njihovo ime da "tresne o sto nekakvo rešenje" i magičnim štapom natera Srbiju da na to pristane.

- To ne biva, niti je Srbija danas ono što je bila 1999. godine, niti su Albanci oni iz 1999. godine, niti je svet ostao isti - naveo je Đurić.

Uveren je u uspeh Srbije u narednim godina jer, kako je rekao, "naš narod u genima ima sposobnost preživljavanja u vrlo složenim i kompleksnim uslovima", kao što su današnji geopolitički uslovi u svetu.

Foto Tanjug

- Predsednik Aleksandar Vučić i državna delegacija nastoje da sve vrste razgovora sa Prištinom iskoriste za jačanje državne pozicije Srbije, kako na zapadu, tako i kod naših tradicionaslnih partnera koji nisu priznali nezavisnost Kosova - naveo je Đurić.

Napominje da je važno što se razgovori odvijaju u Beloj kući, jer SAD imaju veliki uticaj na Albance, a bez uključivanja velikih sila nije realno očekivati da problem bude rešen.

- Pozicija Srbije je veoma teška, ali je predsednik Vučić ozbiljnim radom uspeo da se delegitimizuje Priština, da priznanje povuče 18 zemalja, a velike sile otvore za ideju postizanja kompromisnog rešenja - naglasio je on.

To da će Vučić da preda Kosovo, nastavlja, osam godina pričaju oni u čije vreme je, navodi, "Kosovo otišlo", Crna Gora proglasila nezavisnost, umesto Umnika doveden je Euleks, postavljene su granice na Jarinju i Brnjaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Peka

17.08.2020. 13:44

Srbija treba iskoristiti odlicne politicke veze sa Kinom i Rusijom (veliko priblizavanje ostvareno zahvaljujuci angazmanima Vučića uz pomoć Ministarstva inostranih poslova) i ne dati Kosovu ništa više od najšire moguće autonomije definisane svetskim poznatim normama. Kosovo je neodvojiva teritorija Republike Srbije i kao takva ona treba i mora ostati u vec prethodno drfinisanim granicama Srbije poslednjim medjunarodnim tratatima. Sve drugo ce znaciti dalje pretencije nekih evropskih i svetskih sila za dalje parcanje Srbije ( Presevo, Bujanovac ) kao i drugih teritorija. Trebamo imati poverenja u Vučića i njegov sadasnji trend spoljnje i unutrasnje politike koja ce Srbiji, uveren sam , doneti samo napredak. To kazem kao obican gradjanin Srbije , koji zivi u inostranstvu, i koji nije clan ni jedne od partija Srbije.

Peka

17.08.2020. 16:07

@Boris - Borise, ja nisam rekao da to sto sam napisao , treba pregovaracka ekipa reci u Vasingtonu. Ali cilj za koji se treba boriti treba biti jasno definisan, a narocito sada u trenutnim okvirima svetskih zbivanja.

BOGDAN

17.08.2020. 21:30

@Alex - Alex PA KO KAZE DA SU SIPTARI NAROD CEO SVET ZNA ALI NECE DA PRIZNA DA SU SIPTARI DIVLJACKO PLEME HORDE IZ CENTRALNE AZIJE I DA SU SIPTARE U SRBIJU DOVELI TURCI KAO NJIHOVE SLUGE I IZMECARE.DO 15. VEKA NIGDE NA BALKANU PA I U SRBIJU NE POSTOJI NIKAKV DOKAZ DA SU TU SIPTARI ZIVELI PRE DOLASKA TURSKE U ANATOLIJU I KASNIJE KAO OKUPATORI NA BALKAN.TAKO ZVANI ALBANCI A I ONI SAMI SEBE NE NAZIVAJU ALBANCE NEGO SE IZJASNAVAJU KAO SQIPTARET I TO JE TO.ISTINA JE DA VELIKI BROJ SIPTARA KOJI ZIVE U SRBIJU SU SLOVENSKO POREKLO-SRBI KOJI SU ZBOG NEKAKVE PRIVILEGIJE KOJI SU NJIME NUDILI VATIKAN PRESLI U KATOLICANSTVO I ADAPTIRALI NEKAKV SIPTARSKI DIJALEKT ISTO JE I SA ONE KOJI SU PRESLI U ISLAM SU ISLAMIZIRANI SRBI -ARNAUTI TO SU URADILI SAMO KAKO BI MOGLI DA OD SRBE OTIMAJU IMANJE I MLADE SRPKINJE ODVODE U ISLAM DA IM SLUZE KAO MASINE ZA RADANE DECE.MOJA PORODICA JE IZ PRIZRENA I PRE 200.GODINE MORALI DA SE ISELE DA SPASE SVOJ GOLI ZIVOT KOJI SU NIMA PRETILI ARNAUTI KACACI I ZULUMCARI.KAD SAM JA JEDNOM UPITAO MOG POKOJNOG DEDA SPIROTA SRPSKI HAJDUK DOBROVOLJAC BALKANSKE RATOVE I NOSILAC KARADORDEVE ZVEZDE SOLUNAC DEDO ZASTO SMO NAPUSTILI OVE NJIVE ORANICE LJIVADE I VINOGRADE ON MENI ODGOVORI SINKO TO SMO MORALI DA BI PREZIVELI I TAKO DA JA TEBI DANAS ISPRICAM OVU PRICU A DA SMO OSTALI SUMNJAM DA BI SE TI DANAS I RODIJO.KOSOVO JE SRBIJA TAMO SU OSTALI TEMELJI MOJE PORUSENE KUCE I TAMO SU SAHRANJENI MOJI PRETCI.AKO SE DANAS ZARATI JA SAM SPREMAN A AKO NE JA TO OSTAJEM U AMANET DA MOJI POTOMCI BUDU SPREMNI DA OD DIVLJAKE I OD ZAPADNE ZLOCINCE OSLOBODE SVOJE KOSOVO I METOHIJE.