REŽIM U PODGORICI TRAŽI: SPC da se posle OSAM VEKOVA registruje, jehovini svedoci ne moraju

V. K.

23. 07. 2020. u 09:23

РЕЖИМ У ПОДГОРИЦИ ТРАЖИ: СПЦ да се после ОСАМ ВЕКОВА региструје, јеховини сведоци не морају

Foto: V. Pavićević

Mitropolija crnogorsko-primorska baštini osmovekovni kontinuitet trajanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - suština je poruke režimu u Podgorici, koji kroz sporni Zakon o slobodi veroispovesti pokušava da SPC "dovede u red" i registruje kao novu versku zajednicu.

Ujedno, to je i odgovor Vladi posle još jedne runde neuspešnog dijaloga.

Publicista Jovan Markuš, istraživač istorije Crkve, otkriva:

- Crkva je titular prava svojine nad pravoslavnim hramovima i manastirima, kao i pokretnom i nepokretnom imovinom, koja im vekovima pripada. Međutim, danas je sve dovedeno do apsurda - pa Crkva mora da dokazuje da su crkve crkvene.

Skandalozno je, međutim, što registraciji koju propisuje ovaj zakon istovremeno ne podležu Barska nadbiskupija, Kotorska biskupija, Crnogorska pravoslavna crkva, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, Crkva Hristovog jevanđelja, Jehovini svedoci, Katolička misija Tuzi, Hrišćanska adventistička crkva Hristova crkva braće, Red vojske gostoljubivih Svetoga Lazara od Jerusalima za Crnu Goru, Katolička verska zajednica - Franjevačka misija Malesije, Biblijska hrišćanska zajednica, Crnogorska katolička crkva, Crnogorska demohrišćanska crkva, Crnogorska adventistička crkva, Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore (Lav Lajović).

Upravo je insistiranje eksperata Mitropolije crnogorsko-primorske u dvodnevnim bezuspešnim razgovorima sa predstavnicima Vlade Crne Gore - da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62 spornog zakona, "iznenađujuće" delovala na Zorana Pažina, potpredsednika Vlade i člana ekspertskog tima.

- Crkva je u pregovorima istakla stav koji me je iznenadio - da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62 - kazao je novinarima Pažin, dodajući da mu nije jasna bojazan Crkve od registracije. - Sve verske zajednice su se evidentirale u odgovarajući javni registar, i to nije nijednoj verskoj zajednici bio problem.

Jedan od pravnih eksperata koji je svojevremeno učestvovao u izradi Ustava Crne Gore iz 1992. godine, profesor dr Blagota Mitrić, kaže, za "Novosti", da ovaj zakon nije usaglašen s najvišim pravnim aktom te zemlje.

- Reč je o članovima 62, 63 i 64 Zakona koji su, po mom sudu, kontradiktorni, jer se njima propisuje nešto što je već regulisano pravom, tj. Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o parničnom postupku. Činjenica je da postoje konačna rešenja državnih organa, katastra, kao i presude Upravnog suda u korist Mitropolije, što znači da su ove norme suvišne i da je kod eventualno spornih svojinskih pitanja kod katastra trebalo da se povede imovinsko-pravni spor pred nadležnim redovnim sudovima, koji će svojom pravosnažnom presudom utvrditi čija je to imovina - ističe Mitrić, nekadašnji predsednik Ustavnog suda Crne Gore i sudija Suda Srbije i Crne Gore, ukazujući na problematičnost da se u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona utvrdi (ne)zakonitost upisa nekretnina kod državnog organa uprave - katastra.

Profesor Mitrić ukazuje da teret dokazivanja pada na tužioca, a ne na tuženog.

- A ovim zakonom propisano je potpuno suprotno - da, ukoliko Crkva nema dokaza da je to njena svojina, onda ta imovina automatski pripada državi kao kulturna baština! Ovo se u teoriji prava zove "zakonsko nepravo", što je nešto najnepoželjnije u pravnom sistemu.

VLASNIŠTVO

Jovan Markuš poseduje dokument o popisu imovine u Kraljevini Crnoj Gori do 1918. godine koji jasno govori ko je vlasnik.

"Nijedna pravoslavna i rimokatolička crkva, kao ni džamija, nisu bile državna imovina u nezavisnoj državi Kraljevini Crnoj Gori do 1918. godine", piše u dokumentu o popisu državne imovine Mitropolije crnogorsko-primorske iz 1919. godine.

- Samo jedna kapelica za privremeno počivalište pokojnika (mrtvačnica) u bolnici "Danilo Drugi" na Cetinju je pripadala državi - Kraljevini Crnoj Gori, do 1918. godine. Posle Drugog svetskog rata, bolničke vlasti nisu koristile tu kapelicu za privremeno počivalište pokojnika, već je taj prostor upotrebljen za druge potrebe - podseća Markuš.

HOĆE KUĆI, NEĆE U IZOLACIJU

Predstavnici studenata Univerziteta u Beogradu iz Crne Gore pokrenuli su inicijativu prikupljanja potpisa kako bi pronašli način da se vrate kući.

Oni ukazuju na nemogućnost povratka kući u toku letnjeg raspusta - ispitni rok završava se 20. jula, uz izdvojene slučajeve gde se ispiti održavaju i do samog kraja meseca (Pravni fakultet). Predložili su da za studente koji bi se vratili kućama iz Srbije ne važi karantin ili samoizolacija - uz negativan test na kovid 19. Nezavisno od toga da li bi se prevoz organizovao ili bi studenti individualno došli do Crne Gore, morali bi da imaju indeks ili potvrdu o redovnom studiranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Rade

23.07.2020. 16:44

Kod vas u srbiji i u hrvatskoj može da se spc registruje,a u CG neće.Sad se vidi kakve ciljeve ima ova nacionalistička politička organizacija ima ciljeve.Vlada je sve članove zakona koje je crkva tražila prihvatila.Molim vas prenesite tačno vašim čitaocima tok pregovora,a ne samo po vašem tumačenju oće crnogorci da otmu svetinje.Pročitajte molim vas šta je sve vlada prihvatila a savjet crkveni iznenadivši se na to kaže neće da se registruju jer je omaložavajući...kako u srbiji i hrvatskoj i dr.zemljama u regionu nije tako...sramota...ko hoće realno da vidi može da vidi a ne navijački stati na stranu političko nacionalističke organizacije...

Milogorac

24.07.2020. 09:31

@Rade - @crni Rade pre nego sto je tvoja Nacionalisticka drzava nastala SPC je postojala.Ako je Crna Gora nova drzava SPC nije nova postoji 800 godina!

Vasilije

24.07.2020. 21:09

Све се ово ради смишљено. Јако је тешко СПЦ у Црној Гори у борби са сопственом државом, умјесто да брани интересе СПЦ или бар да се не мијеша у слободу вјероисповијести српскога народа у Црној Гори, држава ради обратно - хоће да уништи СПЦ у Црној Гори. Страшно. Њемачка на све ово мирно гледа - одговара јој тај сценарио.

Vojko

24.07.2020. 23:25

Crkveni ekstremisti ne propustaju priliku za hajku i pljuvanje po hriscanskoj zajednici koja je u naslovu. Prateci nase medije i tv stanice nedvosmisleno zakljucujem da se radi o opsesivnoj mrznji prema inace mroljubivim Jehovinim svedocima. Kratersko neznanje (ako zanemarimo i nepismenost autora copy-paste clanka evidentnu iz naslova) daleko je cinjenica, nauke o toj veri po kojoj Happy, pink i slicni pljuju sa popovima u civilu, i informacije da su jos u staroj Jugi Jehovini svedoci bili registrovani u pocetkom, a onda i sredinom proslog veka, a u CG su zakonski evidentirani (sto je tada bilo zakonski resenje kao registracija) jos po zakonu iz 70ih te se ne moraju registrovati jer su to vec ucinili i ispostovali zakon (i ne samo oni, nego i druge crkve i verske zajednice). Zasto SPC to nije ranije ucinila i sada nece je politicko pitanje i nema veze sa verom, kao uostalom sto i njene delovanje nema (barem ne sa hriscanskom verom). Preporuka za cuvanje novinarskog kredibiliteta i licnog integriteta: citajte, proveravajte, kriticki analizirajte, strucno i profesionalno delajte...nije tesko ove stvari proveriti.