DOGORELO DO NOKTIJU ZBOG NASILJA KURTIJA NAD SRBIMA: Sutra počinje procedura za vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN

Tanjug

04. 02. 2024. u 13:40

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da će Srbija zatražiti vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) i sutra počinje proceduru time što će Misija Srbije u Nujorku podneti zahtev predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

ДОГОРЕЛО ДО НОКТИЈУ ЗБОГ НАСИЉА КУРТИЈА НАД СРБИМА: Сутра почиње процедура за ванредно заседање Савета безбедности УН

Priština čini sve da se domogne mesta u UN, Foto AP

On je za RTS rekao da je u februaru predsedavajuća Gvajana, koja je, nažalost, priznala samoproglaešnu nezavisnost Kosova. Petković je istakao da je „dogorelo do noktiju“ zbog nasilja Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM.

Mi ćemo se boriti da dobijemo potrebnu većunu glasova kako bi ta sednica bila održana, a razlog zbog čega tražimo vanredno zasedanje SB UN je taj što svojim postupcima, eskalatornim aktima nasilja iz dana u dan, Aljbin Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- To se pravno u konvencijama kaže stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovima da oni ne mogu da opstanu na KIM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije, rekao je Petković.

foto Kancelarija za KiM

Podsetio je da je od trenutka izbijanja svih ovih kriza u poslednjih godinu dana preko 14 odsto Srba već napustilo prostor KiM i otišlo u pravcu centralne Srbije.

On je naglasio da je država Srbija apsolutno spremna da pregovara i ide u pravcu kompromisnog rešenja za KiM, pre svega da bi sačuvala svoj narod na tom prostoru i da teži politici mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, ali da je Priština ta koja ne želi dijalog.

- Upravo zbog toga smo koristili svaku priliku da razgovaramo jer dijalogom možete da rešavate probleme, a kada ga nemate imate ovako stanje na terenu koje ide u pravcu etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM, rekao je Petković.

On je podsetio da je Srbija i u Ohridu rekla da je spremna da ide u pravcu implementacije mnogih stvari koje će ići u pravcu ili u korist normalizacije Beograda i Prištine, ali da imamo naše crvene linije koje nećemo preći, a to je da Srbija nikada neće pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, kao i agencijama i organizacijama u okviru sistema UN.

Prema Petkovićevim rečima, problem je što Kurti neće da ispunjava ono što je potpisano pre deset godina, a to je pre svega formiranje Zajednice Srpskih opština.

BONUS VIDEO:

RASKRINKANE LAŽI RADOJICE: Kurtijev poslušnik lepi plakate protiv Srba i Radoičića na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!