VUČEVIĆ POSLAO JASNU PORUKU: Predlog o vraćanju vojnog roka nema veze sa dešavanjima na KiM

Novosti onlajn

01. 02. 2024. u 10:11

MORAMO pogledati ceo paket mera koje Priština sprovodi, a to je da se stvaraju nemogući uslovi za opstanak Srba na KiM - od kidnapovanja, fizičkog nasilja, lažiranja izbora, montiranih krivičnih postupaka, upada u institucije, pa da se upada u zdravstvene centre, da se hapse lekari i medicinske sestre, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević za "Jutarnji dnevnik" na RTS1.

ВУЧЕВИЋ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ: Предлог о враћању војног рока нема везе са дешавањима на КиМ

Foto: Printsreen/RTS

- Smeta im jedna jedina ambulanta u Prištini u kojoj Srbi mogu da se leče. Onda dolazimo i do platnog prometa s jasnom porukom "Srbi ne možete da opstanete ovde". Akcija i reakcija Srbije je počela čim je to objavljeno. Danas je u poseti general Briger i s njim će razgovarati predsednik. Ne ostaje nam ništa drugo nego da se diplomatski borimo za opstanak našeg naroda. Sve drugo nas vodi u ono što ne bismo voleli da vidimo - rekao je Vučević i dodao da su crvene linije Srbije i dalje iste i dodao: 

- Ja bih voleo da ih nikada ne pređemo, jer bi onda rekli vi ste nas odveli u sukobe, vodite nas u stradanja. Uvek je bolje da se razgovara i da se politički traži rešenje. Potrebno nam je strpljenja i mudrosti. Nemamo ništa dobro što će nam se desiti ako upadnemo u depresiju, država mora da pokaže sigurnost i odlučnost, ali i mudrost. Albanci prave istorijsku grešku nad Srbima. Iživljavanje nad narodom koji je brojčano veći na ovom području nikad ne donosi dobre posledice. Njihov cilj je da nema Srba na KiM ili da uzmete lupu da ih nađete. Danas sto Srba živi u Prištini, a do dolaska KFOR-a, odnosno albanskih snaga, 40.000 stanovnika je bilo srpske nacionalnosti. Ali valjda je dinar najveći problem na Kosovu, a demokratija i ljudska prava cvetaju. 

Srbija pobeđuje u miru

On je istakao da ohrabruje izjava zvaničnika SAD, te da su bili korektniji od nekih iz Kvinte, ali da je važno šta će javnost čuti od predsednika koji će nam informacije sa sastanak saopštiti u narednim danima.

- Moja molba je da pokažemo malo solidarnosti i mudre tišine, a ne da gledamo kako da podmetnemo nogu sami sebi i tako otežavamo Srbima na KiM. Pesimista sam da će međunarodna zajednica uspeti da ubedi Kurtija. Što se tiče dijaloga, Srbija će nastaviti da učestvuje u dijalogu, koliko god to mučno nekada bude. To je obaveza, dužnost onih koji su birani od strane naroda. Naš je nacionalni interes da čuvamo mir, Srbija pobeđuje u miru. 

Potrebna nam je mlada vojska

Vučević se osvrnuo i na vraćanje vojnog roka u Srbiji i ističe da treba da budemo ponosni na vojsku Srbije i državu koja je uradila sve u prethodnih 10 godina.

- Veće su plate, bolji standardi. Prilikom godišnje analize izneli smo argumente zašto treba ukinuti suspenziju vojnog roka. Vraćanje vojnog roka nije povezano sa dešavanjima na KiM. Pitanje vraćanja vojnog roka nije znak da se Srbija sprema za rat. Vojska Srbije zadržava svoj profesionalni sastav, ali se nadam da će biti odluke podrške državnog vrha da mladiće od 18 do 27 ili 30 godina, obučimo da budu dobri pripadnici vojske. Godišnje vojska Srbije izgubi 60.000 ljudi, a primimo 1.500 novih koji su dobrovoljno služili vojni rok. Nije sve pitanje plata, potrebna nam je mlada vojska, u smislu jače bezbednosti. 

Ministar je najavio i mogućnost da se skupština oformi i ranije, ali da je sve stvar političkog dogovora.

- Nije se razgovaralo o personalnim rešenjima. Ništa neće promeniti pet dana gore-dole. Naš prvi pik je Savez vojvođanskih Mađara, razgovaraćemo sa bošnjačkim partija i SPS, kao tradicionalnim partnerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave